Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Vachtmijt bij je konijn

Een gezond konijn heeft een volle, weelderige vacht en loopt niet de hele dag te krabben. Heeft jouw konijn echter kale plekken in zijn vacht en veel jeuk, dan moet je daar alert op zijn. Het kan zijn dat je konijn last heeft van vachtmijt. In dat geval is een bezoek aan de dierenarts verstandig, zodat deze de diagnose kan stellen en de behandeling kan starten. Met deze behandeling kan je konijn goed herstellen van de besmetting met vachtmijt.

Wat is vachtmijt?

Vachtmijt (Cheyletiella parasitovorax) is een aandoening die vrij vaak voorkomt bij konijnen en in het bijzonder bij konijnen die particulier gehouden worden. Omdat de mijt niet altijd voor last zorgt, is hij vaak ongewis aanwezig in de vacht van konijnen. Doorgaans houdt hij zich op tussen de schouderbladen en op de rug. Daar raspt de mijt als het ware de bovenste laag van de huid van het konijn af met gebruik van zijn monddelen. Dit zorgt voor jeuk, maar het zorgt er ook voor dat de vacht van het konijn beschadigd raakt en niet goed meer kan groeien.

Hoe komt mijn konijn aan vachtmijt?

De meest voor de hand liggende manier van besmetting met vachtmijt vindt plaats door direct contact met een of meerdere besmette konijnen, maar ook door contact met besmette honden of katten. Daarnaast kan de vachtmijt voor een beperkte tijd overleven in de omgeving en op die manier alsnog in de vacht van een konijn terecht komen. Helaas is het ook mogelijk dat de mijt op het gras, hooi of de bodembedekking die je je konijn geeft zit en dat er langs deze weg besmetting plaatsvindt.

Wat zijn de symptomen van vachtmijt bij een konijn?

Het gevolg van vachtmijt is vaak het ontstaan van kale plekken in de vacht van het konijn en losse haren die gemakkelijk loslaten. Deze kale plekken ontstaan deels door het raspen van de bovenlaag van de huid door de vachtmijt, en deels door het krabben van het konijn zelf, dat jeuk ervaart. Hierdoor kunnen ook wonden ontstaan. Door het krabben laten huidschilfers los, die de indruk kunnen wekken dat je konijn roos heeft. Ook kan de vacht van het konijn bleker worden op plekken waar de vachtmijt zich genesteld heeft. Let op: kale plekken zijn niet altijd het gevolg van vachtmijt. Andere oorzaken, zoals pijn of tandproblemen kunnen hier ook voor zorgen. In dat geval is het indicatie van het feit dat je konijn zijn vacht niet meer zo goed onderhoudt. Het is ook mogelijk dat een ander soort mijt dan de vachtmijt verantwoordelijk is voor de kale plekken in de vacht van het konijn. Deze besmetting zorgt dan niet voor losse huidschilfers, maar wel voor het aantasten van haarzakjes en als gevolg daarvan veel haaruitval. Deze mijt kan zich op de rug van het konijn bevinden, maar ook op de nek en de buik.

Hoe wordt de diagnose vachtmijt gesteld?

De dierenarts kan een besmetting van vachtmijt vaststellen wanneer hij na het uitkammen van de vacht het residu bestudeert onder die microscoop. Daarmee zijn de mijten en hun eitjes goed zichtbaar te maken. Een andere, snellere methode is het gebruiken van een plakbandje op een kale plek om hier wat huidschilfers van te verzamelen en dit vervolgens te bestuderen onder de microscoop.

Hoe wordt vachtmijt behandeld?

Ten eerste moet de vacht van het konijn goed uitgekamd worden wanneer er sprake is van vachtmijt. Hiermee verwijder je de mijten en hun eitjes uit de vacht. Je kunt de verwijderde mijten als het goed is nét zien met het blote oog. Na het uitkammen van de mijten, de eitjes en de losse huidschilfers moet je konijn behandeld worden met een middel dat mijten dood. Dit gebeurt door middel van een pipetje met druppels van de werkzame stof selamectine. Deze wordt tussen de vacht gedruppeld, meestal in de nek. De behandeling moet na 10 tot 14 dagen herhaald worden, en eventueel na vier weken nogmaals.

Hoe kan ik vachtmijt bij mijn konijn voorkomen?

Het is moeilijk om vachtmijt te voorkomen, onder andere omdat ze moeilijk zichtbaar zijn. Veel konijnen dragen de mijt bij zich, maar hebben er nauwelijks last van, waardoor de besmetting moeilijk te constateren is. Een verminderde weerstand bij het konijn zorgt er echter voor dat de mijt zich makkelijker kan vermeerderen. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat he konijn voldoende eet en drinkt. Ook regelmatige inentingen kunnen helpen om vachtmijt zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Daarnaast moet je voor een stressvrije omgeving voor je konijn zorgen, want ook stress biedt de mijt een grotere mogelijkheid om zich te vermenigvuldigen. Voorkom plotselinge veranderingen zoals het verhuizen en verplaatsen van het hok. Is dit wel noodzakelijk, houd je konijn dan extra goed in de gaten.

Is een dierenverzekering handig?

Omdat de dierenarts een microscopisch onderzoek moet doen om de besmetting vast te stellen en meerdere behandelingen met het mijtdodend middel nodig zijn, kun je met relatief hoge medische kosten geconfronteerd worden. Wanneer je een dierenverzekering van figopet hebt, kun je door middel van het betalen van een maandelijkse premie de kosten als het ware spreiden. Je kunt dan de dierenartsrekeningen declareren bij de verzekeraar en het geld (ten dele) terugontvangen.

4,5 / 2 stemmen