Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Je kat laten chippen en registreren

Kat chippen

Je hebt kattenmensen en je hebt hondenmensen. Allebei zijn ze dol op hun trouwe viervoeter, hoeveel die ook van elkaar verschillen. Als hondeneigenaar ben je sinds 2013 wettelijk verplicht om je huisdier te laten chippen en registreren, en om deze registratie up to date te houden. Als katteneigenaar hoeft dat nog niet. Waarom eigenlijk? En betekent dat dan ook dat het niet nuttig kan zijn om je kat tóch te laten chippen en registreren? Hoe zit het met de kosten die verbonden zijn aan het laten chippen en registreren van je kater of poes?

Waarom is het niet verplicht om je kat te laten chippen?

De overheid heeft ertoe besloten dat voor honden en katten niet dezelfde risico’s gelden, en dat katten daarom niet verplicht gechipt hoeven te worden. Eén van de argumenten hiervoor, is dat er bij katten veel minder dan bij honden sprake is van schimmige praktijken bij het fokken en het handelen in de dieren. Wel is het zo dat het aantal zwerfkatten dat op straat leeft stijgende is, mede omdat deze zich daar ook voortplanten. De staatssecretaris is echter van mening geweest dat chippen en registratie van katten daar slechts een zeer beperkte invloed op gaat hebben. Om deze redenen wil men de verplichting, die administratieve en financiële lasten met zich meebrengt, niet verplicht stellen aan katteneigenaren.

Tip: Dierenarts kosten voor jouw kat declareren!

Verzeker je kat tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste kattenverzekering voor jouw kat!

Kattenverzekering Vergelijken

Waarom is het verstandig om je kat tóch te laten chippen?

Katten zijn echte zelfstandige verkenners. Veel poezen en katers zitten niet graag opgesloten en gaan zo gauw ze de kans krijgen buiten het huis op verkenning. Vaak vinden ze zonder al te veel moeite de weg terug naar hun eigenaar, maar helaas komen niet alle katten die buitenwereld zijn gaan verkennen terug. De eigenaar moet dan gissen naar wat er met de kat gebeurd is, en kan vaak niet meer doen dan briefjes ophangen aan lantaarnpalen of in supermarkten, of een oproep op de sociale media doen. Eigenaarschap is echter moeilijk aan te tonen. Wanneer je kat gechipt is, kunnen dierenartsen en medewerkers van de dierenambulance en dierenasielen de chip uitlezen en zo de identiteit van het dier vaststellen. De kans dat je als eigenaar je verdwenen huisdier terugkrijgt, wordt daarmee aanzienlijk vergroot. Ook in het geval van een dodelijk ongeluk kun je dan in ieder geval op de hoogte gesteld worden van het lot van je kat.

Misschien denk je nu: ik heb een ‘binnenkat’, dus voor mij is het niet nodig om mijn poes of kater te laten chippen en registreren. Het feit dat je kat binnen leeft, is echter geen garantie dat hij niet op een onbewaakt ogenblik door een open deur of raam naar buiten glipt. Ervaring leert dat katten die de buitenwereld niet gewend zijn een veel minder sterk oriëntatievermogen hebben, en daarmee een grotere kans lopen om te verdwalen.

Wat kost het laten chippen en registreren van mijn kat?

De kosten voor het laten chippen en registreren van een kat verschillen per dierenkliniek. Gemiddeld zijn de kosten ongeveer 40 euro. Hiervoor wordt de chip onder de huid van de kat geplaatst en meteen gekoppeld aan een registratie in het systeem. Het kan zo zijn dat er kosten verbonden zijn aan de nazorg van deze kleine ingreep, bijvoorbeeld voor pijnstilling. Of deze in rekening gebracht worden bovenop de kosten voor het chippen, en zo ja, hoeveel dit zal bedragen verschilt per geval en per dierenkliniek.

Is het verstandig om mijn kat te laten verzekeren voor medische kosten?

Het is heel goed mogelijk om je kat te laten verzekeren voor medische kosten. Dit kan bij verschillende verzekeraars met dierenverzekeringen: figopet, Aegon, Reaal Dier & Zorg, HEMA, InShared en Ohra. Je betaalt dan een maandelijkse premie, en afhankelijk van welke verzekering je afsluit wordt er buiten een eigen bijdrage en/of eigen risico een bepaald bedrag per jaar maximaal vergoed aan dierenartskosten. Dit is een goede manier om de medische kosten voor je kat te spreiden. Mocht een operatie noodzakelijk zijn, of een duur onderzoek of langdurige behandeling, dan kom je niet opeens voor hoge kosten te staan. Je kunt dan met een gerust hart je kat de medische zorg geven die hij op dat moment nodig heeft. Bij de meeste verzekeraars wordt ook het chippen en registreren van de kat vergoed. Let op: oudere katten kunnen meestal niet meer verzekerd worden, en het ras en geslacht van de kat kan van invloed zijn op de hoogte van de premie. Klik hier voor meer informatie over kattenverzekeringen.

2,0 / 5 stemmen