Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Wanneer met je hond naar de dierenarts?

Eigenwijs als de meeste van ons zijn met het uitstellen van een bezoek aan de huisarts, jouw hond kan jou niet vertellen wanneer het tijd is om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Het komt natuurlijk ook nooit echt goed uit, zeker niet als je fulltime werkt. Maar je wilt jouw geliefde hond natuurlijk wel graag de medische zorg geven die hij nodig heeft. Er zijn natuurlijk allerlei redenen en factoren die medische zorg nodig kunnen maken, dus een afgetimmerd lijstje is er niet. Maar hoe weet je of je met een spoedgeval te maken hebt? Voor een deel kun je dit zelf wel inschatten, maar bij twijfel is het verstandig om het wel als spoedgeval te behandelen. Ook al denkt de dierenarts er niet gelijk hetzelfde over, is het toch voor je eigen gemoedsrust goed om vasthoudend te zijn en een consult af te dwingen. Het gaat immers om de gezondheid van jouw huisdier en je wilt er niet te laat bij zijn. De volgende zaken die we bespreken zijn een aanleiding om direct in te grijpen én met je hond naar de dierenarts te gaan.

wanneer met je hond naar de dierenarts

Ademhalingsproblemen

Wees alert op de ademhaling van je hond. Klinkt deze anders dan je gewend bent, dan kan er iets aan de hand zijn. Maakt je hond veel geluid bij het ademhalen en/of snakt hij naar adem, dan is er zeker sprake van een spoedgeval waarbij je een dierenarts nodig hebt. Let ook op de tong van je hond: het is alarmerend als deze blauw wordt. Waarschijnlijk is je hond zelf ook in paniek en durft hij niet meer te gaan liggen. Wat je zelf kunt doen om tijdelijk de ademnood te verlichten is zoveel mogelijk strekken van de hals van de hond.

Deel van de buik wordt snel dikker

Wanneer je merkt dat je hond voortdurend pogingen doet om over te geven zonder dat er iets uitkomt, en het achterste deel van zijn buik snel veel dikker wordt is er sprake van grote spoed. Dit zijn signalen van een maagkanteling, ook wel maagtorsie genoemd. De maag is dan gedraaid om zijn as en beklemt bloedvaten. Het is noodzakelijk om binnen vijf uur voor behandeling te zorgen, anders overlijdt de hond.

Tip: dierenarts kosten declareren!

Verzeker je huisdier tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste verzekering voor jouw hond!

Start met vergelijken

Zwangere hond met moeilijke bevalling

Heb je een zwangere teef die aan het bevallen is? Als je merkt dat ze al een half uur bezig is met persen of juist zo uitgeput is dat ze al een half uur helemaal niet meer heeft geperst, dan is het noodzakelijk om er een dierenarts bij te roepen.

Slagaderlijke bloeding

Het is mogelijk dat je hond door wat voor oorzaak ook een slagaderlijke bloeding krijgt. Dit is, net als bij de mens, levensgevaarlijk wanneer er teveel bloed verloren wordt. Bel meteen de dierenarts, en zorg dat je in de tussentijd de bloeding zoveel mogelijk dichtdrukt. Het strak ombinden van een schone doek kan hierbij helpen. Blijf wel zelf druk uitoefenen op de plek van de bloeding. Spuit het bloed uit één van de poten, druk dan de bloedvaten in de lies of oksel dicht. Om het kwartier moet je even de druk verminderen, zodat er weer circulatie kan ontstaan. Anders kan er een ledemaat afsterven.

Constant overgeven of diarree

Heeft je hond voortdurend diarree of is hij constant aan het braken, dan kan het zijn dat zijn conditie hierdoor snel achteruit holt. Wanneer je dit opmerkt, zeker als het om een pup of jonge hond gaat, moet je direct naar de dierenarts. Wanneer je hond aan het braken of aan de diarree blijft zonder dat zijn conditie hier waarneembaar door achteruitgaat, is een dierenartsbezoek binnen 24 uur noodzakelijk.

Reu die niet kan plassen

Merk je dat je reu constant aandrang heeft om te plassen zonder dat er iets uitkomt, dan is het mogelijk dat er een verstopping in de penis van de reu zit. Ben je hier niet op tijd bij, dan kan dit leiden tot permanent nierfalen en zelfs de dood. Ga dus direct naar de dierenarts wanneer je het vermoeden hebt dat dit aan de hand zou kunnen zijn.

Vergiftiging

Heb je het vermoeden dat je hond iets binnengekregen heeft wat slecht is voor zijn gezondheid, zoals giftige zaken? Ga naar de dierenarts en neem, als je deze hebt, de verpakking mee van hetgeen hij binnengekregen heeft.

Wonden en ongevallen

Honden kunnen overenthousiast zijn of in conflict komen met andere honden of dieren, en daarbij lelijk gewond raken. Merk je dat je hond gewond is geraakt aan zijn buikstreek, en in het bijzonder ook bij de longen of het hart, dan is het verstandig om de dierenarts te bezoeken. Ook als je denkt dat het wel meevalt. Loopt je hond brandwonden op, dan moet je ook zeker een bezoek aan de dierenarts brengen. Wordt je hond aangereden, ongeacht door wie of wat, laat dan altijd een dierenarts een controle uitvoeren om te kijken of behandeling noodzakelijk is. Gaat het om een wond die gehecht moet worden, dan is zorg binnen zes uur noodzakelijk.

Oververhitting en onderkoeling

Omdat een hond niet kan zweten, kun je oververhitting naast de lichaamswarmte vooral afleiden uit de ademhaling. Is deze moeizaam en zuchtend, dan is je hond mogelijk oververhit geraakt en moet je hem meteen naar een koele plaats brengen. Je kunt koude, natte handdoeken gebruiken om hem mee te koelen. Ga zo snel mogelijk naar een dierenarts. Is je hond aan het rillen en wordt zijn mond blauw, dan kan hij onderkoeld geraakt zijn. Gebruik dekens en kruiken om hem weer op te warmen en schakel de dierenarts in.

Acute verlamming

Valt het je op dat je hond een lichaamsdeel niet meer kan bewegen? Er kan sprake zijn van een kwetsuur waardoor hij het lichaamsdeel ontziet, maar er kan ook sprake zijn van acute verlamming. Schakel hierbij zeker de dierenarts in.

Waar nog meer op letten?

Bij vreemde zaken aan de ogen van de hond, bijvoorbeeld een beschadiging of uitpuilen, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Heb je het vermoeden dat er sprake is van een botbreuk, dan is behandeling ook noodzakelijk. Wil of kan je hond zijn kaken niet meer openen, dan moet daar ook naar gekeken worden door een dierenarts. Mag je hem niet meer over zijn kop aaien, dan is een professioneel oordeel ook raadzaam. Vermoed je dat hond iets ingeslikt heeft wat niet de bedoeling is, dan moet je binnen zes uur naar de dierenarts. Heeft je hond moeite met ontlasten, wat je merkt doordat hij perst maar weinig tot niks produceert, dan is een dierenartsbezoek binnen 24 uur noodzakelijk. Heeft je hond zo’n jeuk dat hij voortdurend aan het krabben, likken, bijten en zichzelf aan het verwonden is, dan is het ook nodig om binnen 24 uur een consult bij de dierenarts te hebben.

4,0 / 42 stemmen