Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Moet ik mijn hond wel of niet verzekeren?

Hond wel of niet verzekerenJe verzekert je huis, je inboedel, je auto, aansprakelijkheid en je ziektekosten. Als er iets is dan wil je dat het snel opgelost wordt zonder dat je in één keer met een enorme rekening opgezadeld wordt. Het is een veilig gevoel om te weten dat je goed verzekerd bent. Maar net zoals jij ziek kunt worden en dure medische zorg nodig kan hebben, kan je hond ook ziek worden. Daar ben je niet voor verzekerd. Misschien wist je zelfs niet eens zeker dat het kon. Toch is het heel goed mogelijk om je hond te verzekeren voor medische kosten.

Waarom je hond wel verzekeren?

Medische zorg voor je hond is niet goedkoop. Een consult op z’n tijd is nog wel te betalen, maar wanneer je confronteert wordt met de noodzaak van een flinke operatie of een langdurig behandeltraject kunnen de kosten je boven het hoofd groeien. Het kan zelfs zo zijn dat je simpelweg niet de middelen hebt om je hond de zorg te bieden die hij op dat moment nodig heeft. In zo’n situatie kun je keuzes maken waar je later spijt van krijgt. Je wilt immers liever niet dat geld een rol speelt in de keuze voor leven of dood.

Met een dierenverzekering kun je de medische kosten voor je hond spreiden en met een gerust hart naar de dierenarts. Je betaalt een maandelijkse premie, en krijgt (een deel van) je dierenartsrekeningen vergoed. Er is sprake van een eigen risico, net als bij je eigen zorgverzekering.

Kijk bij het afsluiten van een hondenverzekering goed naar wat gedekt wordt. Vaak kun je door middel van een hogere premie meer dekking of een lager eigen risico krijgen. Er is wel altijd een plafond aan wat er per kalenderjaar totaal vergoed wordt. Dit loopt vaak van 2.000 euro tot 5.000 euro, afhankelijk van welke verzekering je afsluit.

Net dat stapje extra kunnen zetten

Wellicht ben jij iemand die bereid is ver te gaan van zijn of haar hond, tot een bepaald punt waarop het voor jezelf niet meer realistisch is omdat de kosten en de baten gevoelsmatig niet meer in verhouding staan. Met een dierenverzekering kun je vaak wél die röntgenfoto laten maken, wél die scan laten doen of tóch die operatie laten uitvoeren. Je kunt immers (een deel van) de kosten terugkrijgen. Dit kan een goede motivatie zijn om je hond wel te verzekeren.

Sparen doe je liever voor jezelf

Geld sparen om de dierenartskosten van je hond te financieren is een optie voor sommigen. Velen gebruiken hun spaargeld echter liever voor zichzelf, voor een mooie reis, een nieuwe auto of een huis. In de wetenschap dat operaties bij honden vaak duizenden euro’s kunnen kosten, is het ook niet zo interessant om naast voor jezelf ook voor je hond te sparen. Boven een bepaalde grens komt de Belastingdienst immers de hand ophouden, en dat is zonde van je spaargeld. Dan kun je beter van de medische kosten van je hond een soort van vaste lasten maken door een hondenverzekering af te sluiten.

Hond wel of niet verzekeren: hoe oud is je hond?

Oude hond verzekerenDe leeftijd van je hond is een belangrijke factor in de keuze om wel of niet een hondenverzekering af te sluiten. Honden van acht jaar of ouder kunnen vaak al niet verzekerd worden, omdat de verzekeraar dan te veel risico loopt op hoge kosten terwijl er maar voor een relatief korte periode premie wordt geïnd. Het verzekeren van een oudere hond komt vaak ook op een hogere premie te staan. Vaak wordt tijdens een lopende verzekering de premie ook hoger naar mate de hond ouder wordt. Het loont het meest om je hond vanaf een jonge leeftijd te verzekeren.

Hond wel of niet verzekeren: welk ras is je hond?

Er zijn hondenrassen die een verhoogd risico op aandoeningen hebben. Zo heeft de Cavalier King Charles Spaniël standaard hoofdpijn, de Duitse Herder een verhoogd risico op heupdysplasie en op slijtage van de rugwervels en de Labrador Retriever op heupdysplasie en elleboogdysplasie. Bij deze rassen is de kans op hoge dierenartskosten gedurende het leven van de hond groot. De verzekeraar rekent daarom een extra hoger premie voor rassen met verhoogde risico’s op aandoeningen. Dat kan het oninteressant maken om je hond te verzekeren.

Hond wel of niet verzekeren: mankeert je hond iets?

Het lijkt aantrekkelijk om je hond te verzekeren als deze als iets mankeert en wellicht als onder behandeling is. De verzekeraar trapt daar echter niet in. Als aantoonbaar is dat de aandoening al aanwezig was voordat de verzekering inging, worden er geen kosten die gerelateerde zijn aan deze aandoening vergoedt. Eigenlijk is het dan dus juist níet interessant om een hondenverzekering af te sluiten.

3,5 / 11 stemmen