Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Castratie kat

Jouw kater gaat zijn eigen gang. Buiten kan hij in contact komen met krolse poezen. Je wil liever niet dat hij jongen maakt bij katten van een ander. Dit risico is te verhelpen met simpele en veelvoorkomende ingreep: je kunt je dierenarts vragen om je kater te castreren. Lees op deze pagina meer over de voordelen en nadelen van het castreren van je kat.

Castratie kat: waarom zou je het doen?

Je zit niet te wachten op allemaal kittens in de wijk die verdacht veel lijken op jouw kater, en boze gezichten van andere katteneigenaren in de buurt. Het voorkomen van voorplanting is doorgaans de hoofdreden om te kiezen voor een castratie. Een kat wordt geslachtsrijp rond de leeftijd van 6 à 7 maanden. Dit is dan ook het juiste moment om hem te laten castreren. Vertoont je kater eerder het bekende ‘sproeigedrag’ waarbij in huis gaat plassen, dan is verstandig om daarop in te springen door hem dan meteen te laten castreren. Ben je er te laat bij, dan bestaat de kans dat dit gedrag niet verdwijnt na een castratie.

Tip: Dierenarts kosten voor jouw kat declareren!

Verzeker je kat tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste kattenverzekering voor jouw kat!

Kattenverzekering Vergelijken

Castratie kat: andere voordelen

Naast dat je kater geen nestjes jongen meer kan maken, zijn er verschillende andere redenen om hem te laten castreren. Door zijn mannelijke hormonen en paringsdrang kan hij weglopen van huis en verstrikt raken in gevechten met andere katers op straat, waar hij behoorlijk gewond van kan raken. De enige manier om alle mannelijke hormonen uit het lichaam van je kater te verwijderen is door het geheel verwijderen van de zaadballen, castratie dus. Meestal worden katers na castratie rustiger en aanhankelijker, en meer bereid om te knuffelen!

Castratie kat: de nadelen

Als gevolg van een castratie is er kans op gewichtstoename bij je kater. Dit probleem kun je proberen in de hand te houden door de hoeveelheid voer die je je kat geeft te verminderen. Je kunt ook het dieet aanpassen naar minder energierijk voer, bijvoorbeeld een light-dieet.  

Castratie kat: de ingreep

Je kater is gedurende de operatie onder algehele narcose. De dierenarts maakt een insnede in de huid van de balzak. De testikel wordt uit de balzak gehaald en de zaadstreng wordt van de bal gescheiden. De zaadstreng en de balzak worden op elkaar afgebonden en daarna doorgesneden. Dan wordt de bal verwijderd. Hetzelfde gebeurt voor de andere testikel. De wond wordt niet gehecht, omdat de wond maar klein is. Ook wil de dierenarts hiermee ophoping van wondvocht voorkomen.

Castratie: na de ingreep

Je kat mag dezelfde dag nog mee naar huis. Thuis mag de kat in eerste instantie alleen wat drinken. ’s Avonds mag hij pas weer een beetje eten. Dit vanwege misselijkheid als gevolg van de narcose. Je kat kan zich dan verslikken in het voedsel. De volgende dag mag hij wel weer gewoon eten. Wanneer je kat erg sloom blijft en slecht reageert op je, moet je zeker contact opnemen met de dierenarts.

3,4 / 5 stemmen