Teek verwijderen hond
Je gaat natuurlijk graag wandelen met je hond. Als het even kan in het bos, waar hij vrij rond kan rennen en jij de frisse lucht kunt opsnuiven. In het bos loert echter een klein, moeilijk te detecteren gevaar: de teek. Het kan zijn dat je bij terugkomst een teek vindt op de huid van je hond. Dat is niet direct reden voor paniek, maar de teek moet wel verwijderd worden. Dat moet op de juiste manier gebeuren, anders blijft er een deel van de teek vastzitten in de huid van je hond. Ook moet het verwijderen het liefst binnen 24 uur gebeuren, anders bestaat er het risico dat de teek een ziekte overbrengt. Het bekendste voorbeeld hiervan is de ziekte van Lyme.
Teek verwijderen hond: moet ik naar de dierenarts?
In principe hoef je voor het verwijderen van een teek bij je hond niet naar de dierenarts. Maar als je nog geen tekenpincet hebt, kun je deze daar wel aanschaffen. Probeer de teek niet met de hand te verwijderen, want dan vergroot je de kans dat de kop van de teek blijft zitten in de huid van je hond. Dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen, en dat wil je natuurlijk niet.
Teek verwijderen hond: hoe pak ik het aan?
Ondanks dat vaak gezegd wordt dat je alcohol kunt gebruiken bij het verwijderen van een teek, is dit af te raden. De teek kan erdoor verdoofd raken en de inhoud van zijn maag legen op de huid van je hond. Pak de teek dicht op de huid vast met een tekenpincet of tekentang en draai voorzichtig tot de teek vanzelf loskomt. De richting is hierbij niet belangrijk. Heb je de teek los gekregen uit de huid van je hond? Controleer dan goed of de kop van de teek nog aan het lichaam zit dat je zojuist losgemaakt hebt van de huid. Is dat niet zo, dan zit deze nog vast in de huid van je hond. Probeer deze dan voorzichtig te verwijderen met een naald of een splinter.
Teek verwijderen hond: waar moet ik op letten na het verwijderen?
Gelukkig, je hebt de teek kunnen verwijderen van de huid van je hond. Het kan zijn dat er een bult ontstaat op de huid op de plek waar de teek zat. Hier hoef je je niet direct zorgen over te maken, deze verdwijnt als het goed is vanzelf. Zo niet, dan kun je het beste alsnog een dierenarts raadplegen. Observeer ook scherp het gedrag van je hond goed om symptomen van mogelijke ziektes als gevolg van de tekenbeet te constateren. Word je hond sloom of misselijk, of vertoont hij andere symptomen of abnormaal gedrag? Wil hij niet meer spelen of wandelen? Dan is het zeer raadzaam om op tijd naar de dierenarts te gaan. Deze kan je hond, waar mogelijk, behandelen tegen eventuele ziektes die teek overgedragen heeft. De ziekte van Lyme is echter niet te genezen.
Wat kan ik doen om tekenbeten te voorkomen?
Het middel Advantix kan met een pipet op de huid van de hond worden aangebracht. Het zorgt ervoor dat de huid van de hond een geur verspreidt die onaantrekkelijk is voor teken en vlooien. Hier ruik je zelf niets van. Kam je hond goed na het aanbrengen voor de beste preventieve werking.