Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Ik wil een puppy kopen

Wie wordt er nu niet blij van een puppy? Menig hart smelt bij het zien van kleine, speelse hondjes. Soms vergeet men dat ze niet klein blijven, maar opgroeien tot grote, volwassen honden. Een hond vergt nu eenmaal meer tijd, aandacht en kosten dan bijvoorbeeld een klein knaagdier. Daarom is de keuze voor een puppy kopen een die weloverwogen gemaakt moet worden. Er komt van alles bij kijken. Waar moet je hem kopen? Welk ras moet je kiezen? Waar moet je verder nog op letten? We hebben hierover wat informatie over een puppy kopen voor je op een rijtje gezet.

Pups

Waar kan ik een puppy kopen?

Na het besluit om een puppy te kopen en het kiezen van een ras, moet je een verkopende partij vinden. Het beste is om dit te doen bij een goede fokker. Deze mensen hebben heel veel kennis in huis en kennen de hond en zijn bloedlijn volledig. Je kunt hier een hond met documentatie krijgen, zodat je papieren hebt voor je puppy.

Dan zijn er ook nog broodfokkers. Deze term is niet als compliment ontstaan; broodfokkers fokken op grote schaal om geld te verdienen en besteden aanzienlijk minder aandacht aan de gezondheid van de dieren. Wel zal je hier minder geld kwijt zijn dan bij een goede fokker. Regelmatig worden ook door particulieren nestjes aangeboden van hun eigen hond. Vaak betreft het een hond die per ongeluk zwanger is geworden. Ga je langs deze weg een puppy kopen, dan kom je weinig te weten over de achtergrond van de hond.

Een laatste optie voor de aanschaf van een puppy is via een asiel. Hier zullen niet vaak puppy’s zijn, maar als ze er zijn, zijn ze goedkoper dan bij een particulier of een fokker. Vaak zijn ze ook al zindelijk. Een nadeel is dat het mogelijk is dat de puppy gedragsproblemen heeft. De medewerkers van het asiel kunnen je informatie en goede tips geven over het verder opvoeden van de puppy.

Wat kost een puppy kopen eigenlijk?

Hoeveel je kwijt bent aan de aanschaf van een puppy, is een vraag die niet met een eenduidig antwoord te beantwoorden valt. Prijzen verschillen per ras, maar ook per fokker. Broodfokkers zijn goedkoper dan goede fokkers, maar het risico dat je daarbij loopt is dat je puppy medisch of qua gedrag niet in orde is. Dat kan je dan later weer op onvoorziene kosten komen te staan, als blijkt dat je hond vaak dierenarts moet.

Voor de beste papieren ga je naar een goede fokker, die met zorg een gezonde bloedlijn fokt en daar garanties op af kan geven. Daar kun je een puppy kopen vanaf  500 euro als het een klein ras is. Een middenmaat koop je daar vanaf 650 euro en een groot ras vanaf 800 euro. Deze prijzen zijn uiteraard slechts indicaties. Ga je een puppy kopen bij een particulier of bij het asiel, dan zal het aankoopbedrag een stuk lager uitvallen. In het laatste geval zal dit tussen de 100 en 200 euro zijn.

Is het belangrijk welk ras ik neem?

PuppyNatuurlijk is het leuk om een puppy uit te kiezen op zijn uiterlijk. Mooie krullen, lang stijl haar, mooie tekening op de vacht, schattig kopje, lekker klein of juist een halve beer. Maar al die uiterlijke verschillen zeggen ook iets over het innerlijk van de hond. Niet alleen zien verschillende hondenrassen er verschillend uit, ze hebben ook hun eigen gedragseigenschappen en karakters. Juist die factoren zijn cruciaal bij de keuze voor je puppy. Je moet immers een hond kopen die, zowel als puppy als volwassene, in jouw huishouden past. Dan gaat het niet alleen om het volgroeide formaat, maar ook bijvoorbeeld de behoefte aan beweging en omgang met kinderen en andere huisdieren.

Het is ook belangrijk om te weten of een hond veel of weinig verzorging nodig heeft. Heb je alle tijd voor je hond en kom je zelf graag in de natuur, dan is een hond die van rennen en wandelen houdt de hond voor jou. Heb je weinig tijd, neem dan een hond die goed binnen kan blijven en weinig verzorging nodig heeft. Ben je allergisch voor huidschilfers van dieren? Dan is het al helemaal belangrijk dat je goed onderzoek doet naar welk ras je in huis moet nemen. Er bestaan rassen die die allergische reactie niet opwekken.

Wat is de achtergrond van de puppy?

Het is bij een puppy kopen buitengewoon nuttig om zoveel mogelijk te weten te komen over het dier. Haal je een puppy uit het asiel, dan is het interessant om te weten hoe hij in het asiel terecht gekomen is. Is hij uit barre omstandigheden gered, dan kan het zo zijn dat je meer moet investeren dan je verwacht in het winnen van zijn vertrouwen. Ook is het belangrijk om te weten of de puppy fysiek iets mankeert of heeft gemankeerd. Waar mogelijk is het ook goed om te weten of de ouders of voorouders van deze puppy iets mankeerde. Ga je een puppy kopen bij een particulier, bevraag dan ook de verkopende partij over deze zaken. Uiteraard moet je daarbij hopen op een eerlijk antwoord. Ga je een puppy kopen bij een goede fokker, dan zal deze hoogstwaarschijnlijk papieren kunnen overleggen die de achtergrond van de hond toelichten.

Vraag in alle gevallen of de hond al gechipt en geregistreerd is. Dit is verplicht, dus als het nog niet gebeurd is moet jij hier zo snel mogelijk voor zorgen. Dit kost enkele tientallen euro’s. Bij een aantal puppyverzekeringen valt dit onder de dekking. Informeer ook of je puppy al bepaalde inentingen ontvangen heeft. Ook dit kan je geld schelen.

Wat komt er nog meer kijken bij het kopen van een puppy?

Er komt meer kijken bij een puppy kopen dan enkel de aanschafkosten en voeding. Je hebt accessoires zoals een bench en een mand nodig. Maar je bent bijvoorbeeld ook verplicht je hond te laten chippen en registreren, als dit nog niet gebeurd is. Vaccinaties kosten ook geld, evenals een eventuele castratie. Bij ziekte of andere ongemakken komen er kosten voor dierenartsconsulten, ingrepen of behandelingen bij kijken. Ook is het zo dat het ene ras meer medische aandacht behoeft dan het andere. Om je hiervoor in te dekken, is het mogelijk om voor je puppy een hondenverzekering af te sluiten.

Kleine puppy’s worden volwassen honden

Super schattig natuurlijk, zo’n klein hondje. Maar ook kleine hondjes kunnen heel groot worden. Dat is vaak een kwestie van maanden tot hoogstens een paar jaar. Ga je een puppy kopen, houdt er dan rekening mee hoe groot en zwaar deze kan worden als volwassen hond. Je huis moet daar geschikt voor zijn, evenals je portemonnee en wellicht ook je auto. Een grotere hond heeft nu eenmaal meer voedsel en hogere doses medicijnen nodig. Let ook bij de aanschaf van accessoires zoals manden en halsbanden op hoe groot je puppy uiteindelijk gaat worden als hij volwassen is om te voorkomen dat je bepaalde zaken vaker moet aanschaffen.

Een puppy heeft opvoeding nodig

Net als een kind komt een puppy ‘blanco’ op de wereld en moet hij nog van alles leren. Wat niet instinctief gaat, moet door middel van opvoeding aangeleerd worden. Dat vergt tijd en moeite van jou als baasje. In het begin zal je puppy zijn behoefte in huis doen. Het is aan jou om hem dit af te leren en hem zindelijk te maken. Je moet hem dus mee naar buiten nemen en laten wennen aan andere plekken waar hij kan plassen en poepen. Het belonen van goed gedrag is hier belangrijk bij. Zorg dus dat je een koekje en een complimentje paraat hebt. Houd ook goed rekening met het karakter van je hond; de ene hond kan streng opgevoed worden, maar de andere heeft echt een zachtere hand nodig. Dit verschilt per ras.

Je puppy verzekeren voor medische kosten

Ook jouw lieve puppy kan in zijn leven te maken krijgen met ziekte of ongelukken. Het is dan heel goed mogelijk dat de dierenartskosten niet mals zullen zijn. Om op dat soort momenten je hond van de noodzakelijke medische zorg te kunnen voorzien moet je dus flink wat geld achter de hand houden. Daarbij moet je dan ook daadwerkelijk ertoe bereid zijn dat geld uit te geven aan het oplappen van je zieke hond. Dat kan een dilemma zijn.

Om problemen te voorkomen, kun je je hond laten verzekeren voor zijn medische kosten. Bij zo’n hondenverzekering betaal je maandelijks een premie, die afhankelijk is van de leeftijd, het ras en het geslacht van de hond. Uiteraard is ook de dekking die je afsluit van invloed hierop. Met zo’n hondenverzekering kun je de medische kosten dus uitsmeren. Omdat je maandelijks een beperkt bedrag afdraagt, kun je de dierenartsrekeningen wanneer die er komen declareren. De verzekeraar vergoedt daar een deel van tot aan een maximaal bedrag per jaar. De hoogte van deze bedragen is afhankelijk van de verzekering die je afgesloten hebt.

Je kunt je puppy verzekeren bij Ohra, Aegon, Hema, Reaal Dier en Zorg, figopet en Inshared. Op deze website kun je de verschillende hondenverzekeringen met elkaar vergelijken en de beste voor jou kiezen.

3,2 / 9 stemmen