Sterilisatie kat
Vind je één poes wel genoeg? Dan wil je misschien wel voorkomen dat jouw poes zwanger kan raken. Dit kan met een relatief eenvoudige ingreep: door een sterilisatie te laten uitvoeren door de dierenarts. Lees hier meer over sterilisatie bij katten, en wat hier de voor- en nadelen van zijn.
Sterilisatie poes: waarom zou je het doen?
Je kunt je kat het beste steriliseren als deze 6 maanden is. Vanaf de leeftijd van 6 à 7 maanden worden poezen krols. Vanaf het moment dat dat voor het eerst gebeurt is je kat vruchtbaar en dus in staat om kittens te baren. Tijdens de krolsheid gedraagt de kat zich ook anders. Ze gaat luidruchtig miauwen, wat klinkt als een indringend, klagend gehuil. Op deze manier laat ze weten aan katers in de buurt dat ze krols is. Kom je kat buiten, dan bestaat de kans dat ze gedekt wordt door één van deze katers. Beide factoren kunnen onwenselijk zijn voor jouw als eigenaar. Je poes kan ook schijnzwanger worden. Dan treedt er ten onrechte een eisprong op. Dat kan doordat ze gedekt wordt door een gecastreerde kater, of simpelweg doordat ze veel over de rug geaaid wordt. Je merkt dan dat de spenen van je poes opgezet raken, ze niet meer krols wordt en haar buik opzet. Na sterilisatie vinden geen van deze dingen meer plaats.
Tip: Dierenarts kosten voor jouw kat declareren!
Verzeker je kat tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste kattenverzekering voor jouw kat!
Kattenverzekering VergelijkenSterilisatie kat: andere voordelen
Gesteriliseerde katten hebben in het algemeen minder gezondheidsproblemen. Zo levert het steriliseren van je kat het voordeel op dat de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren aanzien kleiner wordt, vooral als de sterilisatie voor de eerste krolsheid plaatsvindt. Ook de kans op een tumor of ontsteking in de baarmoeder neemt flink af na een sterilisatie.
Sterilisatie kat: nadelen
Er is één voornaam nadeel aan het steriliseren van een kat: deze kan er dikker door worden. Dit kun je in de hand houden door je poes wat minder voer te geven. In het geval dat dit niet helpt, is het veranderen van voeding ook nog een optie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een speciaal neutered cat-dieet voor gesteriliseerde katten of een light-dieet.
Sterilisatie kat: de ingreep
Er bestaan twee manieren om een sterilisatie bij een poes uit te voeren. De ouderwetse methode is het uitvoeren van de operatie via een snee in de buikwand. Deze methode is altijd effectief geweest, en is dus zeker betrouwbaar. Tegenwoordig is er echter ook een methode ontwikkeld waarbij een kijkoperatie volstaat. Daarvoor worden er drie kleine gaatjes in de buikwand van de kat gemaakt. De operatie wordt dan met behulp van een kleine camera in de buik uitgevoerd. Dit heeft het voordeel dat de dierenarts op een beeldscherm goed kan zien wat hij doet, waardoor de operatie korter duurt en een lichtere narcose nodig is.
Sterilisatie kat: na de ingreep
Omdat je kat onder narcose is geweest, kan ze na de operatie nogal slaperig zijn. Leg haar op een warme, rustige plek waar ze rustig kan bijkomen. Let nadat ze is ontwaakt goed op dat ze niet aan de wond zit. Blijf controleren of de wond er nog goed uitziet.