Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Hond uit het asiel adopteren

Het huisje, boompje… en beestje, natuurlijk. Een hond is een leuke vorm van gezinsuitbreiding die voor veel plezier kan zorgen. Maar er zitten ook verantwoordelijkheden aan. De hond moet wel voldoende tijd en aandacht krijgen van zijn baasje(s) en in het huishouden passen. Hij moet drie keer per dag uitgelaten worden, anders doet hij zijn behoefte immers in huis. Het dier moet ook eten, medische zorg krijgen en eventueel opgevangen worden als het baasje weg van huis moet zonder mogelijkheid om het huisdier mee te nemen. Voldoende geld beschikbaar hebben is dus ook een belangrijke voorwaarde.

Hond uit asiel halen

Voordelen van een hond uit het asiel

Zijn deze voorwaarden allemaal haalbaar? Dan is het natuurlijk het meest diervriendelijk om een hond in huis te nemen die geen eigen huis en baasje heeft. Deze vind je in het asiel. Niet alleen kun je daar een hond écht helpen, er zijn honden van verschillende rassen en leeftijden en de medewerkers van het asiel weten er doorgaans veel van af. Zij kunnen je helpen de juiste keuze te maken en goed voorbereid te zijn op de komst van je nieuwe huisdier.

Nadelen van een hond uit het asiel

Honden die in het asiel zitten, kunnen soms problemen hebben waardoor ze wat meer geduld van het baasje behoeven. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een hond door een vorig baasje mishandeld is, en meer tijd nodig heeft om nieuwe mensen te kunnen vertrouwen. Mogelijk is het nodig om een cursus of training te doen. Uiteindelijk help je de hond hier wel enorm mee, en zal hij je dat ongetwijfeld met alle liefde en affectie laten blijken.

Waar let je op wanneer je hond uit het asiel uitkiest?

Het eerste wat je ziet, is het uiterlijk van de hond. Dit zegt echter weinig over het dier. Natuurlijk is de leeftijd en gezondheid van de hond een factor waar je goed over na wilt denken. Welke zorg heeft de hond nu, of mogelijk in de toekomst nodig? Het karakter van de hond is een belangrijke factor. Jullie moeten immers goed bij elkaar passen. Dit zijn zaken waar je vragen over kunt stellen aan de medewerkers van het asiel. Zij kennen de honden, die doorgaans geen pups meer zijn, al langere tijd en kunnen je haarfijn uitleggen hoe de hond zich gedraagt. 

Wat kost het adopteren van een hond uit het asiel? 

Het nemen van een hond is niet gratis. Zoals je bij een fokker betaalt, zo betaal je ook als je een hond uit het asiel adopteert. De kosten, die een tegemoetkoming zijn voor de zorg die het dier daar heeft mogen ontvangen, zijn echter wel een stuk lager dan bij een fokker. Doorgaans kost een hond uit het asiel tussen de 100 en 400 euro, waarbij oudere honden goedkoper zijn dan jonge honden. De hond is dan gechipt en geregistreerd, want dat is sinds 2013 verplicht, maar ook medisch onderzocht en ingeënt. Het kan daarmee ook veiliger zijn dan de aanschaf van een hond via internet. Daar is het belangrijk goed op te letten dat het geen broodfokker betreft die de gezondheid van de hond niet altijd hoog op de prioriteitenlijst heeft staan, en liever snel geld verdient. 

Wat kost de verzorging van een hond uit het asiel? 

De verzorging van een hond uit het asiel kost doorgaans niet meer of minder dan bij een andere hond, tenzij je natuurlijk bewust met gezondheidsproblemen adopteert. Onder normale omstandigheden ben je op jaarlijkse basis zo’n 1000 euro kwijt aan je hond. Die kosten maak je voor voeding, dierenartskosten en de algemene verzorging van het dier. Natuurlijk kunnen daar nog kosten bijkomen: medische nood, cursussen of trainingen en vakantieopvang. Wil je het risico op hoge onverwachte kosten bij medische noodzaak in de hand houden? Overweeg dan een hondenverzekering af te sluiten. Deze wordt door verschillende verzekeraars aangeboden. Is je hond al 7 jaar of ouder, dan is de kans erg klein dat deze nog verzekerd kan worden. 

Wat moet ik in huis hebben voor de komst van een hond uit het asiel? 

Honden uit het asiel hebben dezelfde zaken nodig als andere honden. Een voerbak en een drinkbak zijn verplicht kost, net als voer en water. Een halsband en een riem zijn noodzakelijk voor het uitlaten, de hond kan immers niet overal en altijd los rondlopen. Een mand met een fijn kussen of fijne deken is wenselijk, tenzij je het niet erg vindt dat de hond gebruik maakt van de bank of fauteuil. 

Wat moet ik zeker niet vergeten als ik de hond eenmaal in huis heb? 

Zoals eerder gesteld is het chippen en registreren van honden sinds 2013 verplicht. Jouw hond uit het asiel is daarin al voorzien. Maar de geregistreerde informatie moet ook up-to-date blijven, en dat is jouw verantwoordelijkheid als eigenaar. Houdt je je hier niet aan, dan loop je het risico een boete te krijgen. Veranderingen in het aantal bij dezelfde eigenaar woonachtige huisdieren, hun verblijfplaats en eventuele verplaatsingen in binnen of buitenland moeten doorgegeven worden. Net als de registratie van een huisdier, kost ook een mutatie geld. Er zijn verschillende databanken, zoals Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (ndg.nl), Huisdier-registratie.nl en BackHomeClub.nl. Het staat je als eigenaar vrij om daar zelf een keuze in te maken, net zoals het de verschillende databanken vrij staat hun eigen tarieven te hanteren.

3,4 / 8 stemmen