Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Vaccinatie bij konijnen: te belangrijk om niet te doen

Om kort maar krachtig te zijn: je konijn laten vaccineren kost geld en is preventief. Dat maakt dat niet ieder baasje van een konijn zich geroepen voelt om zijn huisdier te laten inenten. Toch is het zeer raadzaam om dat wel te doen. Konijnen lopen immers het risico twee erg gevaarlijke ziektes op te lopen, waarvan de hoogstwaarschijnlijke fatale afloop voorkomen kan worden door het dier jaarlijks te laten inenten. Het gaat om de ziektes myxomatose en Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD), ook wel Viraal Hamemorrhagisch Syndroom (VHS) genoemd. Beide ziektes kunnen zowel door binnen- als buitenkonijnen opgelopen worden. Wij geven bij deze wat meer informatie over deze beide ziektes en hoe ze voorkomen kunnen worden.

vaccinatie konijn

Myxomatose

Myxomatose is een ziekte door veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus wordt vooral overgebracht door insecten die bloed zuigen, zoals muggen en vlooien. Direct contact tussen konijnen waarvan er één besmet is kan ook voor overdracht van het virus zorgen. Probeer dus contact met andere (wilde) konijnen te vermijden.

Myxomatose

Wanneer het konijn besmet is geraakt met het virus, beginnen de symptomen na vijf of meer dagen de kop op te steken. Eerst zien we dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit van het konijn. De ogen kunnen er slaperig uit gaan zien en de lippen raken opgezwollen. Kleine zwellingen ontstaan aan de binnenkant van de oren van het konijn, en dikke zwellingen rond de geslachtsdelen en de anus. De zwellingen rond de ogen kunnen zo ernstig worden dat ze binnen een paar dagen resulteren in blindheid. Het konijn krijgt vervolgens ook steeds meer moeite met eten en drinken. Binnen twee weken leidt myxomatose vaak al tot de dood van het dier. Niet altijd echter.

Soms is het mogelijk om met een hoge omgevingstemperatuur, een goede verzorging en antibiotica de ziekte het hoofd te bieden. Daar worden dan vaak ook pijnstillers bij ingezet om het konijn wat te ontzien. In de praktijk overleeft niet meer dan tien procent een infectie van deze ziekte. Naast het vermijden van contact met andere konijnen, is het bestrijden van vlooien door middel van druppels een belangrijke manier van preventie. Daarnaast is jaarlijks vaccineren tegen myxomatose de beste manier om fatale gevallen van de ziekte te voorkomen.

Rabbit Haemorrhagic Disease

Rabbit Haemorrhagic Disease is een hardnekkig virus dat overgebracht wordt door dezelfde stekende insecten. Ook bij RHD is besmetting bij contact met andere (wilde) konijnen mogelijk. Wat dit virus extra vervelend maakt, is dat het maandenlang kan overleven in de omgeving van het konijn. Bijvoorbeeld in het voer, de stro of hooi en in kleding van mensen in de directe omgeving.

Rabbit Haemorrhagic Disease

Een andere, vervelende factor aan RHD is dat er weinig zichtbare ziekteverschijnselen zijn en dat de dood na besmetting snel volgt. Binnen twee of drie dagen kan het fataal zijn, terwijl het enige wat je eventueel hebt kunnen merken aan het konijn is dat hij sloom en lusteloos werd. Er bestaan twee verschillende varianten van het virus, RHD1 en RHD2, maar beide kennen ze hetzelfde verloop. Omdat het ziekteverloop zo snel is, is behandeling eigenlijk niet mogelijk.

Besmetting is te voorkomen door ervoor te zorgen dat het konijn vrij van vlooien blijft, niet in contact komt met andere konijnen en je eigen kleding altijd goed te wassen. Muggen en andere stekende insecten zijn moeilijker te bestrijden. Een klamboe rond de leefomgeving van het konijn is wellicht een optie om muggen uit de buurt te houden. Het enige wat je verder kunt doen om een dodelijke episode met RHD te voorkomen, is door het konijn jaarlijks te laten inenten tegen RHD1 en RHD2.

Vaccinatie en dierenverzekeringen

Het is mogelijk om een dierenverzekering af te sluiten voor je konijn bij figopet. Vaccinatie en andere preventieve zorg wordt echter alleen vergoed tot 60 euro per jaar wanneer je het meest uitgebreide pakket (Totaal) kiest. Toch kan een dierenverzekering voor je konijn nuttig zijn in het geval dat er toch een besmetting met myxomatose plaatsvindt en alle zeilen bijgezet moeten worden om door middel van intensieve behandeling een poging te doen om het konijn alsnog te genezen.

Tip: Dierenarts kosten voor jouw konijn declareren!

Verzeker je konijn tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste konijnenverzekering voor jouw konijn!

Konijnenverzekering Vergelijken
5,0 / 2 stemmen