Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Sterilisatie hond

Heb jij geen ruimte voor méér honden dan je nu hebt? Dan wil je misschien voorkomen dat je teef zwanger raakt. Dit kan met een relatief eenvoudig ingreep: door een sterilisatie te laten uitvoeren door de dierenarts. Lees hier meer over deze ingreep en de voor- en nadelen ervan.

steralisatie hond

Sterilisatie teef: waarom zou je het doen?

Ten eerste laat je je hond steriliseren omdat je niet wil dat deze puppies krijgt. Het beste moment om een sterilisatie te laten uitvoeren is nog voor de eerste loopsheid van je hond. Hoe eerder je je teef laat steriliseren, hoe meer voordeel je er van hebt. Een sterilisatie verkleint namelijk ook de kans op het later ontwikkelen van melkkliertumoren significant. Hoe ouder je teef is, hoe groter de kans dat deze tumoren alsnog ontstaan. De bijkomende voordelen van een sterilisatie op lage leeftijd is dat er een kortere narcose nodig is, de ingreep minder zwaar is, het herstel sneller gaat, de kosten lager zijn en er geen kans is op baarmoederafwijkingen.

Tip: dierenarts kosten declareren!

Verzeker je huisdier tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste verzekering voor jouw hond!

Start met vergelijken

Andere voordelen van sterilisatie van een teef

Naast melkkliertumoren lopen teefjes ook kan op de bacteriële infectie pyometra. 25% van alle niet-gesteriliseerde teefjes krijgt hiermee te maken voor ze 10 worden. Pyometra kan schade veroorzaken aan de baarmoederwand en andere organen. Sterilisatie verkleint de kans op pyometra drastisch. Het verkleint ook de kans op suikerziekte. Na sterilisatie kunnen er ook geen tumoren meer ontstaan in de eierstokken en baarmoeder, en baarmoederontsteking is ook onmogelijk. Je teef wordt ook niet meer loops.

Gedragsverandering na sterilisatie teef

Sterilisatie heeft meestal geen effect hebben op de persoonlijkheid van je hond. De teef wordt niet meer loops, waardoor ze niet meer de drang zal hebben om te ontsnappen. Ook kan ze hierdoor minder vaak plassen, omdat ze geen reuen meer probeert te lokken. Was je teef voor de sterilisatie al agressief, dan kan dit door de ingreep wel verergeren door een vermindering de kalmerende hormonen oestrogeen en oxytocine.

Sterilisatie hond: de ingreep

sterillisatie hondTegenwoordig bestaan er twee manieren om een sterilisatie bij de teef uit te voeren. Bij de ouderwetse methode opent de dierenarts tijdens de operatie de buik van de teef. Dit doe hij aan de middenlijn van de buikwand. Daarna verwijdert deze de eierstokken van de teef. Als de baarmoeder een verdikking heeft, wordt deze ook verwijderd. Dit is een betrouwbare, uitgebreid toegepaste methode. De laatste tijd kan een kijkoperatie echter ook volstaan. Dan maakt de dierenarts drie kleine gaatjes in de buikwand van de hond. Met behulp van een kleine camera in de buik wordt de ingreep dan uitgevoerd. Het voordeel hiervan is dat de dierenarts op een beeldscherm kan zien wat hij doet. Daardoor duurt de operatie minder lang en is dus ook een lichtere narcose nodig.

Sterilisatie hond: na de operatie

Je hond is onder narcose geweest voor de ingreep. Zorg thuis dat ze rustig kan bijkomen op een warme plek. Als ze ontwaakt is het belangrijk dat ze niet aan de wond krabt, likt of bijt. Blijf controleren dat de wond droog blijft en de hechtingen goed blijven zitten.

3,6 / 9 stemmen