Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Consumentenbond: Nederlanders verzekeren veel, maar in weinig gevallen ook het huisdier

Wij Nederlanders zijn één van de volkeren in de wereld met de meeste verzekeringen, meldt de Consumentenbond in een artikel over huisdierenverzekeringen. Toch heeft nog maar 4 procent van alle huisdiereigenaren een dierenverzekering afgesloten. Dit in tegenstelling tot Groot-Brittannië waar al 20 procent zijn huisdier verzekerd heeft. In Scandinavië is dit – niet schrikken – maar liefst 75 procent! Toch blijkt uit reacties van veel leden van de Consumentenbond die wél een dierenverzekering hebben afgesloten dat men er wel degelijk baat bij heeft en er positief over is. Uiteraard zijn er ook mensen die teleurgesteld zijn in de dekking van hun dierenverzekering. Van deze mensen is echter niet duidelijk of zij voor de goedkoopste dierenverzekering zijn gegaan, of wel voor meer dekking betaald hebben.

Wat zegt de Consumentenbond over dierenverzekeringen?

De Consumentenbond raadt dierenverzekeringen niet aan of af, maar adviseert om goed te voorwaarden door te nemen. De verschillende dierenverzekeringen van de aanbieders Ohra, HEMA, Reaal Dier en Zorg, InShared, Aegon en figopet kunnen nogal afwijken van elkaar op gebied van dekking, eigen risico en maximaal vergoede bedrag per jaar. Daarom wordt aangeraden goed te kijken naar wat er wel en niet onder de dekking valt.

Het komt incidenteel voor dat verzekeraar en verzekerde een geschil hebben over de hoogte van de vergoeding. Dit zit hem vaak in de interpretatie van het begrip ‘medisch noodzakelijk’ en hoe zich dit verhoudt tot uitsluitingen in de voorwaarden van de dierenverzekering. De Consumentenbond erkent dat medische kosten voor dieren ‘aardig in de papieren kunnen lopen’, en dat de consequentie van geen dierenverzekering afsluiten is dat je er goed aan doet om ‘geld achter de hand te houden voor onvoorziene gebeurtenissen’.

Tip van de Consumentenbond: controleer de dekking van je inboedelverzekering

De Consumentenbond merkt op dat je huisdier zonder dierenverzekering niet per se onverzekerd is. Verschillende inboedelverzekeringen zouden een dekking kennen voor huisdieren. Deze dekking loopt alleen wel uiteen en betreft in sommige gevallen ‘schade aan huisdieren’. Heb je bijvoorbeeld vissen, dan bestaat daar geen aparte dierenverzekering voor, maar vergoed de inboedelverzekering van Centraal Beheer wel de gevolgen van een defect aquarium. Aegon vergoedt de ‘schade’ aan je huisdier als gevolg van ongelukken die buiten je woning hebben plaatsgevonden of diefstal in je woning. Andere verzekeraars vergoeden dierenartskosten voor zover ze dat redelijk vinden. Hoewel niet duidelijk is waar die grens ligt, is het waarschijnlijk dat een dure operatie met lage slagingskans bij een oud huisdier niet vergoed zal worden.

Vergelijk hier dierenverzekeringen

Hebben de Scandinaviërs en in mindere mate ook de Britten je overtuigd? Dekt je inboedelverzekering onvoldoende voor ‘schade aan je huisdier’? Wil je niet, zoals de Consumentenbond zegt, een hoop geld achter de hand moeten houden voor onvoorziene gebeurtenissen wat betreft de gezondheid van je huisdier en in het geval van een paard ook de bijbehorende attributen?

Vergelijk dan hier op deze website de verschillende dierenverzekeringen en pakketten die aangeboden worden door Aegon, Ohra, Reaal Dier en Zorg, InShared, HEMA en figopet!

3,9 / 140 stemmen