Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Wat zijn de kosten van een hondenverzekering?

Dierenartskosten zijn niet mals, zeker niet bij honden. Operaties kosten gemakkelijk duizenden euro’s en kunnen jou als eigenaar doen twijfelen over of je ze wel wilt laten uitvoeren. En dat terwijl je eigenlijk helemaal niet wilt dat geld een rol speelt bij het kiezen tussen leven of dood. Dit kun je oplossen met een hondenverzekering. Daarmee ben je verzekerd voor (een deel van) de dierenartskosten die je maakt voor je hond. Het kost je een maandelijkse premie van gemiddeld twee tot vier tientjes, maar in vergelijking met rekeningen van honderden of duizenden euro’s is dat een stuk acceptabeler. Je spreidt op deze manier simpelweg de dierenartskosten. Jouw trouwe kompaan is met zo’n hondenverzekering zijn of haar leven lang verzekerd van adequate medische zorg, en jij hebt een soort van abonnement op een gezonde hond die hopelijk lang aan jouw zijde kan blijven.

Kosten hondenverzekering: wat wordt er gedekt?

De ene hondenverzekering is de andere niet. Er zijn hondenverzekeringen waar je een maandelijks premie van rond de 5,50 euro kwijt bent, maar er zijn ook verzekeringen die ruim 35 euro per maand kosten. Het verschil zit hem onder andere in de dekking, en dat is een belangrijk punt om op te letten wanneer je een passende hondenverzekering zoekt.

Twee soorten handelingen van de dierenarts zijn algemeen (ten dele) gedekt: operaties en euthanasie. Meestal vallen consulten bij de dierenarts ook onder de dekking, net als Röntgenonderzoek, geneesmiddelen en opname in een dierenkliniek. Let op: een veelvoorkomende operatie die meestal níet gedekt wordt is sterilisatie of castratie.

Tandheelkundige zorg wordt over doorgaans niet vanuit de basisdekking vergoed. Het is vaak wel mogelijk om voor dit een aanvullende verzekering af te sluiten. Voor vaccinaties geldt hetzelfde. Gaat de hond mee op vakantie buiten Nederland, dan is het wellicht ook een goed idee om een aanvullende verzekering af te sluiten voor medische zorg buiten Nederland.

Kosten hondenverzekering: eigen risico of hogere premie

Wij Nederlanders betalen bij onze ziektekostenverzekering een eigen risico. Dit is ook het geval bij hondenverzekeringen. De hoogte van dit eigen risico en de manier waarop het toegepast wordt kan nogal verschilt verschillen.

Waar je ook goed naar moet kijken, is het maximale bedrag wat er per kalenderjaar vergoed wordt. Ook dat verschilt per hondenverzekering. Bij figopet kun je bijvoorbeeld een hondenverzekering afsluiten waarbij je gedekt bent 3.000 euro, maar als je kunt leven met een hogere maandelijkse premie, dan kun je jaarlijks ook tot 4.000 euro of 5.000 euro gedekt zijn. Houdt hierbij in het achterhoofd dat een operatie bij een hond honderden tot duizenden euro’s kan kosten.

Kosten hondenverzekering: meer factoren die de hoogte van de premie bepalen

Behalve het eigen risico en het maximaal te vergoeden bedrag per kalenderjaar, zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op de hoogte van je premie. Het geslacht van je hond, bijvoorbeeld. Het is duurder om een teef te verzekeren, omdat deze vaker ziek worden dan reuen. Een teef kan zwanger raken, waar extra zorg en kans op complicaties bij komen kijken. Ook het gewicht van je hond is een factor. Een zwaardere hond breekt immers eerder een poot dan een lichte hond. Wat ook een groot verschil kan uitmaken voor de hoogte van je premie is het ras van je hond. Sommige rassen, zoals de Labrador Retriever of de Duitse Herder, hebben een verhoogd risico op aandoeningen die veel medische kosten kunnen opleveren. De leeftijd van je hond speelt ook nog mee. Oude honden hebben meer medische zorg nodig dan puppy’s. Vaak kunnen honden van acht jaar of ouder überhaupt niet verzekerd worden. Meestal is het zo dat hoe jonger de hond is als je hem verzekerd, hoe lager je premie is. Het loont dus ook nog eens om er snel bij te zijn. Vaak wordt de premie wel opgeschroefd naar mate de hond ouder wordt.

Kosten hondenverzekering: hondenverzekering vergelijken en afsluiten

Zie jij wel de meerwaarde van een verzekering voor jouw hond? Je kunt hier op deze website van verschillende aanbieders de hondenverzekering vergelijken en de meest passende voor jou en jouw hond meteen via internet afsluiten. Let daarbij goed op de eerder genoemde verschillen in dekking.

Ga niet zomaar voor de laagste premie, maar denk er goed over na: welke kosten verwacht je nog in gedurende het leven van je hond? Betaal je liever een hogere maandelijkse premie dan dat je een groter deel van de dierenartsrekeningen van je hond alsnog zelf moet betalen? Is het maximaal te vergoeden bedrag per kalenderjaar voldoende of verwacht je toch meer kosten te maken? Zet deze zaken goed op een rijtje om een geïnformeerde keuze te kunnen maken. Het is immers de bedoeling dat je voor de hondenverzekering gaat die past bij jouw wensen en behoeftes en die van je geliefde hond!

3,0 / 5 stemmen