Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Bloed bij ontlasting hond

Als baasje gunt je hond je dagelijks de kans om zijn ontlasting te bewonderen. Er bestaan aangenamere dingen dan dat, maar het geeft je wel de kans om te constateren dat er iets aan de hand is met je hond. Het kan zijn dat er bloed in de ontlasting van je hond zit. Dat is natuurlijk schrikken. Hoewel het niet altijd betekent dat er iets ernstigs aan de hand is, is het toch verstandig om hiermee naar de dierenarts te gaan. Bloed in de poep van je hond kan namelijk ook wijzen op een tumor in de darmen. Lees op deze pagina meer over de verschillende oorzaken van bloed in de ontlasting van je hond.

Waarom heeft mijn hond bloed in de ontlasting?

Poept je hond ontlasting waar bloed bij zit? Daar kunnen, naast de eerder genoemde tumor, verschillende oorzaken voor zijn. We zetten ze hier op een rijtje voor je:

Darmontsteking

Een ontsteking in de darmen kan de oorzaak zijn van bloed en slijm in de poep van je hond. Aan de ontlasting is dan te zien of de ontsteking in de dikke darm of de dunne darm zit. In het eerste geval komt er bloed of slijm mee met de poep. In het tweede geval is de ontlasting erg donker van kleur en zijn er hier en daar sporen van bloed waar te nemen in de poep.

Tip: dierenarts kosten declareren!

Verzeker je huisdier tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste verzekering voor jouw hond!

Start met vergelijken

Wormen

Wormen in de darmen kunnen ook zorgen voor bloed in de ontlasting van je hond. De haakworm, of uncinaria stenocephala, haakt zich vast aan de darmwand van je hond en voedt zich met diens bloed. Het gevolg is bloedarmoede en bloederige diarree. De zweepworm, of trichuris vulpis, zorgt voor ernstige beschadigingen aan de darmwand. Ook dit uit zich in bloederige diarree en bijzonder heftige bloedarmoede. Laat je hond in deze gevallen behandelen door de dierenarts.

Parvovirus

Het parvovirus komt relatief vaak voor bij honden. Het virus zorgt ervoor dat de celwand van de darmen beschadigd raakt. Daarbij wordt bloed afgescheiden, en dit komt dan in de ontlasting terecht. Parvo is zeer besmettelijk en kan tot de dood leiden.

Clostridium perfringens

De bacterie clostridium perfringens veroorzaakt een ontsteking aan de dikke darm. Dit zorgt voor bloed in braaksel en waterige diarree waar bloed in zit. Neem je dit waar bij je hand, dan moet je meteen naar de dierenarts. Je hond is dan ernstig ziek.

Parasiet Giardia lamblia

De eencellige parasiet Giardia lamblia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden. Ook deze kan voor bloed in de poep van je hond zorgen. Behandeling is in dit geval absoluut nodig. Vermoed je dat je hond een darmparasiet heeft, ga dan dus zeker naar de dierenarts.

Voorwerp ingeslikt

Niet alle gevallen van bloed in de ontlasting van een hond worden veroorzaakt door ontstekingen, wormen, bacteriën en parasieten. Het kan ook simpelweg gebeuren dat je hond een (deel van een) voorwerp inslikt. Scherpe voorwerpen kunnen bloedingen veroorzaken, maar ook stompere voorwerpen kunnen voor schade zorgen als ze vast blijven zitten en voor een verstopping zorgen.

4,2 / 114 stemmen