Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Je hond laten chippen: het is verplicht

Een chip implanteren in je hond; het klinkt een beetje futuristisch, maar sinds 2013 is het bij wet verplicht. Je hond moet ook geregistreerd worden in een database. De informatie in deze registratie moet up to date gehouden worden. Dat is jouw verplichting als eigenaar. Verandert het verblijfsadres van de hond of krijgt de hond nieuwe eigenaar, dan moet dit aangepast worden. De registratie wordt gekoppeld aan de chip. Zo is de identiteit van zowel de hond als de eigenaar snel te achterhalen.

Waarom is het verplicht om je hond te laten chippen en registreren?

De maatregel is vooral gericht tegen dierenmishandeling en verwaarlozing. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld foute fokkers en handelaren opgespoord worden. Deze verkopen vaak zieke honden, of honden met een ernstige afwijking. Wanneer dit door een dierenarts geconstateerd wordt, kunnen de chip en de bijbehorende registratie helpen het spoor terug te vinden naar verantwoordelijke fokker of handelaar. Deze kunnen dan vervolgd worden. Ook kunnen baasjes die hun hond gedumpt hebben kunnen zo opgespoord worden. Als eigenaar ben je strafbaar als je deze verplichting tot registratie negeert.

Laat je het na om je hond te laten chippen en registreren, dan riskeer je als eigenaar een gevangenisstraf of een geldboete die kan oplopen tot 19.500 euro.

Let op: de Nederlandse registratieplicht is niet van toepassing op honden van buitenlandse houders die maximaal drie maanden in Nederland verblijven. Toeristen met honden zijn daarom in de meeste gevallen gevrijwaard van deze verplichting. Een chip is wel verplicht, ook als voor jou als je met jouw hond naar het buitenland gaat.

hond laten chippen

Wat is voor mij het voordeel van het laten chippen en registreren van mijn hond?

Wanneer je hond niet aan de riem zit, kan het gebeuren dat deze er vandoor gaat en je hem niet meer terug kunt vinden. Een passant die de onbewaakte hond vindt kan dan de dierenambulance of het asiel inschakelen, die dankzij de chip de hond weer kunnen herenigen met het baasje. Ook als er onverhoopt iets gebeurt met de hond, kan het baasje op deze manier in ieder geval op de hoogte gesteld worden van het lot van de hond.

Wanneer moet ik mijn hond laten chippen en registreren?

Je hond moet binnen zeven weken na zijn of haar geboorte gechipt en geregistreerd worden. Neem je een pup met stamboom, dan regelt de Raad van Beheer het chippen wanneer jouw pup nog bij de fokker is. Importeer je een hond, dan moet deze voor zijn aankomst in Nederland al in het buitenland gechipt zijn. De registratie moet dan binnen twee weken na de aankomst afgehandeld zijn.

Hoe kan ik mijn hond laten chippen en registreren?

Een chip heeft het formaat van een rijstkorrel en wordt met behulp van een vlijmscherpe injectienaald onder de huid geplaatst, ter hoogte van de linkerschouder. Het is verboden om je hond zelf van een chip te voorzien. De dierenarts en het dierenasiel zijn hier wel toe bevoegd. Zij kunnen je ook vertellen hoe je jouw hond kunt registreren bij een databank, als dat niet al gedaan wordt door degene die de chip implanteert.

Wat kost het laten chippen en registreren van een hond?

Er zijn geen vaste prijzen voor het chippen en registreren van een hond. Bij een dierenarts of asiel kost het laten chippen meestal tussen de 10 en 30 euro. De registratie is daar niet altijd bij inbegrepen. Er bestaan verschillende databanken, waar je zelf een keuze in kunt maken. Deze hanteren hun eigen prijzen. Je kunt de verschillende databanken vinden via internet, je dierenarts, een asiel of de dierenwinkel. De bekendste databank van Nederland is de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.

Wat moet ik doen als mijn hond van eigenaar verandert?

Neem jij een geregistreerde hond van iemand anders over, of iemand anders van jou, dan moet deze wijziging door beiden doorgegeven worden aan de databank. De oude eigenaar moet aangeven dat de hond niet meer van hem is, en de nieuwe eigenaar moet de actuele gegevens doorgeven.

Heeft het zin om mijn hond te verzekeren?

Het is mogelijk om je hond te verzekeren voor medische kosten. Verschillende verzekeraars bieden een hondenverzekering aan: Ohra, Figo, Aegon, HEMA en InShared. Je betaalt een maandelijkse premie en kunt dan dierenartsrekeningen declareren. Doorgaans is er wel sprake van een eigen risico en/of eigen bijdrage. Onder de dekking vallen ook de meeste operaties, onderzoeken en behandelingen. Het plaatsen van een chip wordt vaak ook vergoed.

Het prettige van een hondenverzekering is dat je niet voor hoge kosten komt te staan als er medische nood is. Je kunt zo de dierenartskosten die je maakt gedurende het leven van je hond uitsmeren, zodat het een soort vaste last wordt. Let op: oudere honden kunnen in de meeste gevallen niet meer verzekerd worden als ze dat nog niet waren. De leeftijd, het ras en het geslacht van de hond zijn van invloed op de hoogte van de premie. Lees hier meer over dierenverzekeringen.

3,3 / 6 stemmen