Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Mijn puppy zindelijk maken

Jonge honden zijn een groot genot voor de dierenliefhebber. Ze zitten vol energie, spelen erop los en ze zien er natuurlijk superschattig uit. Maar net als wij mensen moeten ze ook meermaals per dag hun behoefte dan, en net als wij zijn ze niet automatisch zindelijk. En hoe lief je je hond ook vindt, dag in dag uit drollen in huis opruimen en het kleed moeten laten stomen is niet wat je wilt. Daarom zul je tijd en energie moeten steken in het zindelijk maken van je puppy. Dat betekent dat je het goede voorbeeld moet gaan geven. En dan bedoelen we natuurlijk niet dat je ook tegen een boom moet gaan plassen.

Puppy zindelijk krijgen

Wanneer en hoe moet ik beginnen met het zindelijk maken van mijn puppy?

Zou gauw je je puppy mee naar huis neemt, begint het proces van zindelijk maken al. In je begin moet je je pup iedere twee uur uitlaten. Ook ’s nachts, dus je zult er de wekker voor moeten zetten en een aantal keer moeten opstaan. Dat vergt een hoop toewijding. Houd daar dus ook rekening mee wanneer je een puppy in huis neemt. Laat je pup in ieder geval buiten uit voor en nadat hij te eten krijgt, voor en na het slapen en nadat hij gespeeld heeft. Wanneer je pup zijn behoefte buiten doet, beloon hem dan met een hoop affectie. Zo leert hij dat dit wenselijk gedrag is.

Hoe weet ik dat mijn puppy zijn behoefte moet doen?

Natuurlijk heb je als baasje ook een hand in het toiletgedrag van je hond. Laat je hem niet uit wanneer hij wel nodig zijn behoefte moet doen, dan vraag je erom dat hij dat alsnog in huis doet. Een aantal signalen zijn belangrijk om in de gaten te houden. Wanneer je pup op de grond gaat snuffelen, of rondjes gaat draaien, dan communiceert hij dat hij nodig moet. Ook als hij bij de deur gaat zitten wachten, kun je ervan uitgaan dat hij naar buiten wil om te plassen of poepen. Je kunt de pup dan wel gewoon oppakken en naar buiten zetten. Wanneer ze opgetild worden, houden ze immers hun behoefte automatisch op.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond weet waar hij mag plassen of poepen?

Het is natuurlijk fijn wanneer je hond begrijpt dat hij niet binnen zijn behoefte mag doen, maar ‘buiten’ is natuurlijk een ruim concept. Je wilt niet dat je hond leert dat het acceptabel is om te plassen of poepen in jouw voortuin of die van een van je buren. Neem je hond daarom consequent mee naar een aantal vaste plekjes waar hij zijn behoefte wél mag doen. Wanneer hij daar dan netjes plas of poept, kun je hem belonen door hem te aaien of wat lekkers te geven. Zo leert de hond wat je van hem verwacht wanneer je langs deze plekken komt. Houd het niet bij één plekje, anders denkt je hond dat hij alleen maar daar terecht kan.

Moet ik mijn hond straffen als hij binnen gepoept of geplast heeft?

Alleen als je je hond op heterdaad betrapt, kun je hem straffen voor het feit dat hij zijn behoefte binnen gedaan heeft. Houd het bij hem kort belerend toe te spreken en breng hem dan naar de plek waar hij wél zijn behoefte mag doen. Wanneer je je hond straft voor het binnen urineren of poepen terwijl dit al langer geleden gebeurd is, zal de hond het verband tussen jouw boosheid en zijn daad niet begrijpen. Reken erop dat dit soort ‘ongelukjes’ in het begin vaker zullen voorkomen.

Positief gedrag helpt overigens veel beter met het zindelijk maken van je puppy. Beloon je pup als hij zijn behoefte netjes buiten gedaan heeft, zodat hij leert begrijpen wat er van hem verwacht wordt. Het is overigens wel belangrijk om de plek waar je hond binnen geplast of gepoept heeft goed schoon te maken. Vooral de geur moet volledig weg zijn. Anders gaat je hond de plek associëren met het doen van zijn behoefte en zul je er vaker iets terugvinden.

Moet ik een bench aanschaffen?

Een puppy kopen bij een fokker is al niet goedkoop, dus wellicht zit je niet te wachten op de aanschaf van een dure bench waar je hond in kan verblijven wanneer jij slaapt of zonder hem van huis bent. Voor het proces van zindelijk maken, is een bench echter buitengewoon nuttig.

Honden bevuilen instinctief hun nest niet, dus je pup zal wanneer hij in de bench zit zijn uiterste best doen om zijn behoefte in te houden. Verwacht echter niet dat hij in het begin droog de nacht door gaat komen, en zet je wekker ’s nachts om hem uit te laten. Woon je in een appartementencomplex en vind je het bezwaarlijk om gedurende de nacht meermaals naar buiten te moeten met je hond? Er bestaan binnentoiletten voor honden, die je kunt krijgen bij de dierenspeciaalzaak.

Let op: de bench moet niet te groot zijn. Hoe groter de bench, des te kleiner het nestgevoel bij de hond. Je kunt aan het begin zelf de ruimte in de bench verkleinen om deze aan te passen aan het formaat van je hond. Kijk wel uit welk materiaal je hiervoor gebruikt. Je wil niet dat je puppy zich bezeert, of dat hij gaat knagen aan de materialen.

Is alleen uitlaten om zijn behoefte te kunnen doen voldoende?

Natuurlijk, om de twee uur je puppy uitlaten is vermoeiend, dus als hij klaar is wil je ook wel graag weer naar huis. Dat geldt niet per se voor je hond. Die vindt het juist fijn dat hij de benen kan strekken in een andere omgeving in de frisse buitenlucht. Het is juist belangrijk om na het plassen nog met hem te wandelen of buiten te spelen. Anders zal je hond, slim als ze kunnen zijn, zijn behoefte gaan ophouden om zo lang mogelijk buiten te kunnen blijven. Heeft hij daarbij ook nog eens meer geduld dan jij en ga je dus te vroeg weer naar huis, dan loop je het risico dat hij alsnog binnen zijn behoefte gaat doen.

Hoe lang moet ik mijn puppy iedere twee uur blijven uitlaten?

Wees gerust: als je gedisciplineerd bezig gaat met het zindelijk maken van je pup, zal hij zijn behoefte steeds langer kunnen ophouden. Rond de twaalf weken zal dat drie tot vier uur zijn. Bij zestien weken wordt het al vier tot vijf uur. Rond de twintig weken kan hij vijf tot zes uur zijn behoefte ophouden. Na zes maanden moet dit zes tot acht uur zijn, waarbij vier keer uitlaten in één etmaal voldoet. Een maand later, dus na zeven maanden, zou drie keer per dag uitlaten definitief voldoende moeten zijn.

Wanneer ik thuis kom, plast mijn hond zomaar binnen. Wat moet ik hiermee?

Hoe tegenstrijdig het ook is met het zindelijk maken, het feit dat een pup spontaan een plasje doet wanneer zijn baasje thuiskomt is onderdeel van de natuur. Het wordt een ‘deemoedplasje’ genoemd en is een teken van onderdanigheid in de hondenwereld. Straf hem hier niet voor, maar negeer zijn enthousiasme tot hij gekalmeerd is en geeft hem dan pas aandacht. Zo leert hij dat hij zijn emoties onder controle moet houden.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond plast wanneer ik dat van hem verwacht?

Je gaat je hond de plekjes laten zien waar hij mag plassen. Daarna wil je graag dat hij niet alleen snapt dat hij daar mag plassen, maar ook dat je van hem verwacht dat hij dat ook doet om het moment dat je een geschikte plek passeert. Het is mogelijk om je hond op commando te laten plassen. Dit doe je door het commando te zeggen wanneer je pup begint te plassen. Zo leert hij de klank die jij maakt te associëren met de daad.

Hoe lang duurt het voordat mijn puppy zindelijk is?

Hoe meer tijd en energie je steekt in het zindelijk maken van je puppy, des te eerder zal hij zindelijk zijn. Hoewel sommige honden het binnen een paar dagen al goed doorhebben, is het realistischer om in termen van maanden te denken. Ze hebben immers tijd nodig om controle te krijgen over hun blaas en hun maag en darmen. Na drie maanden snappen de meeste honden wel dat ze buiten hun behoefte moeten doen. Het is niet vreemd als het zeven maanden duurt voordat de hond volledig zindelijk is. De hond zelf is natuurlijk ook een factor hierin. De ene hond gaat het beter af dan de andere. Wil het niet lukken binnen deze termijn? Dan is het verstandig om eens bij de dierenarts langs te gaan.

Is het een goed idee om mijn puppy te verzekeren?

Net als een mens mankeren honden regelmatig iets tijdens hun leven. Ook bij het zindelijk maken kunnen al problemen of vragen ontstaan. Dan is het fijn dat je die met een dierenarts kunt bespreken. Om de medische kosten voor je hond te spreiden, in plaats van het risico te lopen geconfronteerd te worden met hoge kosten wanneer een operatie, duur onderzoek of behandeling nodig is, kun je je een hondenverzekering afsluiten. Dit kan bij verschillende verzekeraars: Aegon, Ohra, figopet, Reaal Dier & Zorg, InShared en HEMA.

Vaak wordt het verplicht chippen en registreren van je hond ook vergoed door zo’n hondenverzekering. Hoe werkt het? Er is ruime dekking voor een breed scala aan ingrepen, onderzoek, behandelingen en andere zaken. Je betaalt een eigen risico of eigen bijdrage en er wordt een maximaal bedrag per jaar vergoed. Dit alles is afhankelijk van de dekking van de verzekering die je afsluit. Lees hier meer over puppyverzekeringen.

3,3 / 8 stemmen