Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Hoe vind ik een goedkope dierenverzekering?

goedkoopste dierenverzekeringHet leven is duur. Je moet van alles verzekeren: je huis, je inboedel, je vakantie, je auto, aansprakelijkheid voor schade die je veroorzaakt bij anderen. Je moet natuurlijk ook je medische zorg verzekeren, enerzijds omdat het verplicht is, maar ook omdat je wilt dat je de zorg krijgt die je nodig hebt ongeacht de kosten. Maar als het even kan zoek je toch waar het kan zoveel mogelijk goedkope verzekeringen uit. Of dat een goed idee is, merk je pas wanneer je iets te declareren hebt. Maar eigenlijk is veel in je leven verzekerd behalve je geliefde huisdier. Wat als je puppy, volwassen hond, kater of poes, konijn, paard of vogel ziek wordt en een onderzoek, behandeling of zelfs een operatie nodig heeft? Ook daar kun je je voor verzekeren door een dierenverzekering af te sluiten. Dat kan een goedkope dierenverzekering zijn, want die bestaan. Je kunt hier op deze website goedkope dierenverzekeringen vergelijken. Maar is voor goedkoop gaan wel een goed idee wanneer je de dierenartskosten van je huisdier verzekert?

Waarom zou je een dierenverzekering afsluiten?

Wil je de zekerheid hebben dat je huisdier in de meeste gevallen ongeacht jouw financiële reserves de medische zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft? Je wilt niet van de dierenarts te horen krijgen dat een duur onderzoek of een dure operatie of behandeling noodzakelijk is en je vervolgens af moeten vragen of je je dat wel kunt opbrengen. Het kan gebeuren dat je op deze manier je trouwe gezelschapsdier te kort doet. Daar kun je later alleen maar spijt van krijgen. Daar zit nu precies het voordeel van een huisdierenverzekering: heb je zo’n verzekering, dan spreidt je als het ware de medische kosten voor je huisdier. Je betaalt een maandelijkse premie, een soort van vaste lasten dus, en de dierenartsrekeningen kun je vervolgens declareren om je geld(voor een deel) terug te krijgen van je verzekeraar.

Is een goedkope dierenverzekering afsluiten verstandig?

Een goedkope dierenverzekering is beter dan geen dierenverzekering. Een deel van de kosten die je maakt bij de dierenarts krijg je vergoed in ruil voor een lage maandelijkse premie. Maar als je huisdier regelmatig iets mankeert, of vooral iets ernstigs mankeert, dan ga je merken dat je niet goed genoeg verzekert bent. Niet alle handelingen van de dierenarts vallen onder de dekking, waardoor je de rekening daarvoor misschien niet kunt declareren.

De hoogte van het eigen risico of de eigen bijdrage is dan relatief hoog, waardoor je alsnog flink kunt moeten bijleggen, terwijl dat nu juist niet de bedoeling was van het afsluiten van een dierenverzekering.

Een ander punt zijn de maximale totale kosten die per jaar vergoed worden binnen de dekking van je dierenverzekering. Bij een goedkope dierenverzekering is dit doorgaans 2.000 tot 3.000 euro.

Dat klinkt als best veel geld om in een jaar aan medische kosten voor je huisdier uit te geven, en dat is het ook. Maar een operatie kan al snel honderden tot duizenden euro’s kosten, onderzoeken zoals MRI’s, CT-scans en Röntgenfoto’s zijn ook duur, om nog maar niet te spreken over langdurige behandeling bij chronische ziekten. Mocht je de pech hebben dat één of meerdere van deze zaken nodig blijken bij jouw huisdier, dan zit je al snel aan dat maximaal te vergoeden bedrag en moet je alsnog zelf bijleggen.

Of het dus verstandig is om voor een goedkope dierenverzekering gaan is nog meer zeer de vraag en hangt vooral af van hoe jij zelf de dierenartskosten van je huisdier wilt spreiden.

Hoe duur is de goedkoopste dierenverzekering en wat wordt er gedekt?

De hoogte van de premie van een dierenverzekering hangt van verschillende factoren af, waarbij de meest voor de hand liggende het soort dier en de dekking zijn. De goedkoopste vogelverzekeringen zijn nog relatief duur (vanaf 11,63 euro per maand), een goedkope konijnenverzekering kost maandelijks wat minder (vanaf 8,92 euro per maand), en de goedkoopste kattenverzekering is ook echt goedkoop (vanaf rond de 4,50 euro per maand), net als het goedkoop verzekeren van een jonge hond (vanaf 5,50 euro per maand).

Dit zijn echter verzekeringen met een basisdekking. Wat dat inhoudt verschilt kan per verzekeraar en per dier verschillen. Veelal bieden verzekeraars meerdere dierenverzekeringen met verschillende dekkingen of aanvullende verzekeringen aan. Let hierop dus goed op en vergelijk wat er precies gedekt wordt en welk percentage van de gemaakte kosten je terug kunt krijgen.

Wat doorgaans in ieder geval onder dekking valt, is het consult bij de dierenarts en veel noodzakelijke operaties. Zaken die per verzekeraar verschillen en waar je dus goed naar moet kijken zijn bijvoorbeeld vaccinaties, therapieën, vaccinaties, sterilisatie/castratie en zorg met betrekking tot de ellenbogen en de heupen van het dier.

Wat is er nog meer van invloed op de hoogte van de premie van mijn dierenverzekering?

Als je prijsbewust op zoek bent naar een passende dierenverzekering, houdt er dan rekening mee dat er naast de dekking meer factoren zijn die de hoogte van de premie van de dierenverzekering betalen.

Zo kan het ras, geslacht en de leeftijd van je huisdier van invloed zijn op het bepalen van de hoogte van je premie. Doorgaans is het goedkoper om een mannetje te verzekeren dan een vrouwtje. Vrouwtjes lopen meer risico op gezondheidsproblemen.

Voor jonge dieren betaal je een lagere premie, die stijgt naarmate je huisdier ouder wordt. Boven een bepaalde leeftijd wil de verzekeraar je huisdier mogelijk niet meer verzekeren. Wacht hierom dus niet met het afsluiten van een dierenverzekering voor jouw geliefde huisdier tot je deze ouder is.

Is er een keurmerk voor goedkope dierenverzekeringen?

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) is er om de kwaliteit van onder andere verzekeringen te waarborgen. Is de dierenverzekering die jij op het oog hebt aangesloten bij Kifid, dan kun je erop rekenen dat er een aan een hoog kwaliteitsniveau wordt voldaan, ook als het om een goedkope dierenverzekering gaat. Wees je er wel bewust dat er grote verschillen bestaan in dekking, vergoedingen enpremies tussen verschillende dierenverzekeringen. Het is dus aan jou zelf om verschillende verzekeringen goed te vergelijken en de beste voor jou betaalbare dierenverzekering te selecteren.

Wat is dus de beste keuze voor mij wat betreft een dierenverzekering?

Welke dierenverzekering het beste bij jou en jouw puppy, volwassen hond, kater of poes, konijn, paard hangt natuurlijk af van de behoefte van jou en je huisdier. Maar ook van de mate van zekerheid die jij als eigenaar zoekt, en wat je bereid bent om zowel maandelijks als incidenteel bij de dierenarts uit te geven. Ga niet zonder meer voor de verzekering met de laagste premie, maar vergelijk de verschillende dierenverzekeringen en pakketten zorgvuldig en kies dan de beste betaalbare verzekering voor jou en jouw geliefde huisdier.

Goedkope dierenverzekeringen vergelijken kan hier op deze website!

3,4 / 12 stemmen