Je hond en de eikenprocessierups
Hij is alom in de media op het moment: de eikenprocessierups. Van mei tot augustus steekt hij de kop op. Dit jaar wordt er extreem veel hinder ondervonden van deze dieren, die hun naam danken aan het feit dat ze zich in kolonne over het schors van eikenbomen bewegen, omdat ze zich over het hele land verspreid hebben terwijl ze zich doorgaans vooral in het zuiden ophouden. De eikenprocessierups heeft lange haren, die ongevaarlijk zijn, maar daartussen zitten zo’n 700.000 onzichtbare, pijlvormige haren van zo’n 3 millimeter lang die wél gevaarlijk zijn. Deze schieten ze bij bedreiging af, wat betekent dat contact maken met de rups niet nodig is om gestoken te worden met zo’n van weerhaak voorziene, onzichtbare haar.. Dat betekent tevens dat honden, die zich bij het uitlaten of spelen regelmatig in de buurt van bomen begeven, een groot risico lopen om veelvuldig gestoken te worden.
Waarom het warme weer de risico’s vergroot
De huidige warmte zorgt ervoor dat de processierupsen zich richting de koelte onderaan de stam van de boom gaan begeven. Dat zorgt ervoor dat ze zich dus op manshoogte op het schors kunnen begeven, en uiteindelijk in het gebied terechtkomen waar je hond al snuffelend en spelend ook kan langskomen. De kans om gestoken te worden door brandharen van de eikenprocessierups is daarmee een stuk groter.
Na het seizoen
In juli ontpopt de eikenprocessierups zich tot een onschuldige vlinder. Daarmee is helaas de dreiging niet volledig verdwenen. De haren van de processierups raken in de maanden hiervoor namelijk verspreid door de directe omgeving en kunnen nog lang voor problemen zorgen. Wees dus ook buiten het actieve seizoen van de eikenprocessierups (vanaf mei) alert.
Symptomen
Is je hond gestoken door haren van een eikenprocessierups, dan komt er een allergische reactie. In tegenstelling tot bij mensen zal dit zich minder op de huid uiten. De hond krijgt last van rode en gezwollen lippen en het slijmvlies in de bek raakt eveneens geïrriteerd. Zijn tong kan opgezwollen raken en blaren gaan vertonen, wat in het ergste geval tot een noodzakelijke tongamputatie kan leiden. Naast dat de hond veel jeuk gaat ervaren, wat hij uit door veel met z’n poten te gaan wrijven over de grond of over z’n snuit, gaat hij bovenmatig speeksel produceren en kan hij moeite krijgen met slikken. Het is ook niet ongewoon dat de ogen ontstoken raken, wat zelfs tot blindheid kan leiden. Daarbovenop kan de hond ook koorts en diarree krijgen. De reactie is heviger als de hond één of meerdere eikenprocessierupsen binnenkrijgt via de mond. De genoemde symptomen ontstaan meteen, dan wel binnen enkele uren. In het ergste geval kan de allergische reactie leiden tot het overlijden van de hond. Neem dus snel contact op met je dierenarts.
Behandeling
Merk je bovengenoemde verschijnselen op bij je hond, spoel dan in eerste instantie meteen de mond van de hond uit. Hiermee spoel je eventuele nog aanwezige haren van de processierups weg. Denk er hierbij aan dat deze haren ook bij jou irritatie kunnen veroorzaken, dus draag bescherming. Neem vervolgens meteen contact op met de dierenarts. Die kan je hond een injectie geven tegen de allergische verschijnselen, die daarmee in beste geval verdwijnen, maar anders in ieder geval niet erger worden.
Preventie
Als je de aanwezigheid van eikenprocessierupsen in je omgeving constateert, stel dan de gemeente op de hoogte. Deze kan dan bestrijdingsmaatregelen treffen. Wees zelf voorzichtig wanneer je je hond uitlaat. Houd hem aan de lijn en uit de buurt van bomen. Voorkom dat hij in bermen gaat spelen of snuffelen.
Toekomst
Naar verwachting komen er ieder jaar alleen maar meer eikenprocessierupsen, wat betekent dat het gevaar alsmaar groter gaat worden. Alert zijn is dus van groot belang. Naar verwachting komt in de toekomst ook de dennenprocessierups via België naar Nederland, en die kan voor de zelfde problemen gaan zorgen.
Is een dierenverzekering handig?
Voor dit seizoen is het te laat om nog een dierenverzekering af te sluiten, aangezien deze de eerste 30 dagen nog afsluiten nog niet gebruikt kan worden. Maar voor volgend eikenprocessierupsseizoen is het zeker aan te raden om een dierenverzekering af te sluiten. De hoge kosten voor behandeling van je hond na aanraking met haren van de eikenprocessierups kun je zo spreiden door middel van de maandelijkse premie. De rekeningen declareer je dan gewoon bij de verzekeraar.