Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Welke kosten kan ik verwachten bij een operatie bij mijn hond?

Je wilt je hond de beste zorg geven die er is wanneer de nood aan de man is. Het kan om verschillende redenen nodig zijn om een operatie te laten uitvoeren bij je hond. Dat is nooit goedkoop, hoewel de kosten per ingreep, per hond en per dierenarts kunnen verschillen. Op deze pagina vindt je schattingen van de kosten van verschillende operaties. Wil je je hond wel de allerbeste zorg bieden, maar geen grote bedragen hoeven op te hoesten? Vergelijk dan op deze website verschillende hondenverzekeringen!

Kosten operatie hond: wat kosten verschillende ingrepen gemiddeld?

Castratie

Heb je een reu en wil je deze onvruchtbaar maken? Of wil je een positieve gedragsverandering forceren? Een castratie hangt af van het gewicht van je hond: vaak is het duurder bij zwaardere honden. Bij een reu van rond de 15 kilogram betaal je gemiddeld 165 euro. Een castratie bij een reu van 25 kilogram kost gemiddeld 190 euro.

Sterilisatie

Wil je dat jouw teef niet meer zwanger kan raken, of zich rustiger gaat gedragen? Bij een sterilisatie worden de eierstokken van de teef verwijderd, waardoor deze niet meer loops kan worden. Ook bij sterilisatie is het gewicht van de hond een factor wat betreft de kosten. Daarnaast telt de manier waarop de ingreep uitgevoerd ook mee. Wordt er een scoop gebruikt, dan liggen de kosten gemiddeld 100 euro hoger. De kosten van een sterilisatie bij een hond variëren tussen de 175 en 600 euro.

Tip: dierenarts kosten declareren!

Verzeker je huisdier tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste verzekering voor jouw hond!

Start met vergelijken

Heupoperatie

Bij een slechte ontwikkeling van het heupgewricht van je hond, wat heupdysplasie wordt genoemd, passen de heupkom en heupkop niet goed in elkaar. Daardoor kan de heupkop uit de kom schieten. Dit heeft ook gewrichtsslijtage als gevolg. Er bestaan verschillende operaties voor heupdysplasie. Is er geen sprake van artrose, dan wordt meestal geprobeerd het heupgewricht te stabiliseren door middel van een bekkenkanteling. Heeft de hond veel pijn door artrose, dan wordt een andere methode toegepast, waarbij de spier die de kop in de kom trekt deels verwijderd wordt. Dit zijn prijzige operaties, die gemiddeld 1300 tot 1500 euro kosten. Het is ook mogelijk om het volledige heupgewricht te vervangen. In dat geval komen de kosten uit op ongeveer 3000 euro per heup.

Operatie aan botbreuken

Als een hond iets breekt, gaat het vaak om de onderpoten. Nette breuken zijn te verhelpen met een spalk. Soms is dit echter niet voldoende, en is het nodig om door middel van een operatie platen en schroeven aan te brengen om de breuk goed te laten genezen. De kosten voor zo’n operatie beginnen doorgaans bij de 1000 euro.

Operatie aan de kruisband

Grote honden hebben een aanzienlijke kans om hus kruisbanden te scheuren. Om deze blessure te herstellen wordt er doorgaans behandeld met een innovatieve ingreep genaamd te TTA(-Rapid) methode. Dit kost doorgaans minstens 1500 euro. Gaat het om een kleinere hond, dan is het plaatsen van een kunstkruisband doorgaans voldoende. Kosten hiervoor beginnen bij 600 euro.

Operatie bij losse knieschijf

Bij kleinere honden wil de knieschijf nog wel eens uit de groeve schieten (dit noemt men patella luxatie), waardoor de knie op slot schiet en de hond met een soort konijnenhuppel gaat lopen. Kosten voor een operatie om dit te verhelpen liggen tussen de 500 en 1000 euro.

Operatie aan de ellebogen

Heeft een hond pijn bij het bewegen van zijn elleboog, dan wijst dat doorgaans op elleboogdysplasie. Hier kunnen vier verschillende aandoeningen aan ten grondslag liggen: LPC, LPA, OCD en Incongruentie. Operaties hieraan kosten doorgaans minimaal 800 euro.

Staaroperatie

Als de ooglens vertroebeld is geraakt, noemen we dat staar. Hier kan je hond aan geopereerd worden. Dit kost doorgaans tussen de 900 euro en 1500 euro.

Keizersnede

Moet een geboorte van puppy’s geforceerd worden door middel van een keizersnede, dan bedragen de kosten hiervoor tussen de 200 en 600 euro.

4,2 / 167 stemmen