Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Kattenrassen

Een kat is de ultieme kompaan als je je huisdier niet constant aandacht wilt hoeven geven. Ze zijn eigenwijs genoeg om zelf te bepalen wanneer ze je opzoeken en wanneer ze hun eigen weg willen gaan. Het besluit nemen dat je een kat gaat aanschaffen, is natuurlijk niet iets wat je op een impuls doet. Er komt immers best het een en ander kijken bij het verzorgen van een kat. Maar als je die knoop dan toch doorgehakt hebt, rest nog steeds de vraag: wat voor kattenras past het beste bij mij? Daarom hebben we hier wat informatie voor je op een rijtje gezet over 11 van de meest populaire kattenrassen.

Welk kattenras past bij jou?

Manx

ManxZoek je een kat die aanhankelijk is en geschikt is voor een huishouden met kinderen? Dan is een Manx misschien wel de kat voor jou. Het is een kat van gemiddeld formaat met een stevig, gespierd postuur. Er zijn kortharige en langharige Manx-katten. Zeker in het tweede geval is het nodig om de vacht wekelijks te borstelen. Over het algemeen kunnen Manx-katten goed overweg met honden in hetzelfde huishouden.

Siamees

SiameesDe Siamees is één van de meest majestueuze kattenrassen om te zien. Denk hierbij echter niet te veel aan de hooghartige Siamezen in Lady en de Vagebond, want de Siamese kat is juist heel aanhankelijk, nieuwsgierig en speels. Oké, ook wel een beetje bezitterig en brutaal, maar vooral erg gehecht aan het baasje. Alleen zijn vindt de Siamees niet fijn. Het zijn mooie, sierlijke katten van gemiddeld formaat en gewicht. Af en toe voorzichtig de vacht borstelen is voldoende.

Pixie-Bob

Pixie-BobZoek je een tijger, een zwaargewicht? De Amerikaanse Pixie-Bob met zijn korte staart is een grote, zware kat met tijgerprint en een actieve levensstijl. Ondanks of misschien wel dankzij zijn imposante formaat kan hij prima omgaan met kinderen, andere katten en honden. De vacht van de Pixie-Bob kan kortharig of langharig zijn, en is in ieder geval waterafstotend. Een keer per week de vacht kammen of borstelen is voldoende.

Ragdoll

RagdollWil je de ultieme knuffelkat, dan is de Ragdoll één van de meest geschikte rassen. Zachter dan wat je ook kunt bedenken, en zeer aanhankelijk en nieuwsgierig. De naam is ontleend aan een lappenpop, omdat de Ragdoll zich helemaal ontspant wanneer hij opgepakt wordt. Het zijn mooie, sierlijke katten met een witte vacht en een grijze snoet. Ze zijn groot en langharig en passief ingesteld. Kinderen geen bezwaar, en andere huisdieren ook niet!

Pers

PersWil je een glamour-kat? De Pers is één van die kattenrassen die je een echte reclame-kat kan noemen, en is ondanks zijn lieflijke uitstraling nog best fors van formaat. Over het algemeen is een Pers rustig, maar hij houdt wel van spelen. Een drukke, hectische omgeving is niet geschikt voor deze kat. Een gezin met jonge kinderen is dus niet de ideale omgeving voor de Pers. Zijn vacht heeft veel verzorging nodig.

Turkse Angora

Turkse AngoraOok de Turkse Angora behoort tot de meer elegante kattenrassen. Hij heeft een  zachte, middellange vacht die meerdere malen per week geborsteld moet worden. Bijzonder aan de Turkse Angora is dat het mogelijk is dat deze twee verschillende oogkleuren heeft. Hij is assertief en behendig en heeft een actieve levensstijl. Het is daarom ook een geschikte kat voor een gezin met jonge kinderen. Deze kunnen hem trucjes leren, want de Turkse Angora is zeer intelligent.

Bombay

BombayDe middelgrote, gespierde Bombay is een mix van verschillende kattenrassen en heeft het uiterlijk van een wilde kat. Dat is het echter bepaald niet. De Bombay is juist een makkelijke, tolerante kat die juist aandacht wil van mensen. Hij is graag betrokken bij alles wat jij doet en gedijt goed bij de aanwezigheid van kinderen en andere katten. Zijn zwarte, kortharige vacht moet wekelijks geborsteld worden. Bijzonder aan de Bombay zijn z’n grote, goudkleurige ogen.

Sphynx

SphynxDe mysterieuze Sphynx met zijn citroenvormige ogen is een geval apart onder de kattenrassen. Hij heeft namelijk geen vacht. Dat maakt hem gelijk een stuk minder aaibaar en lastiger in de verzorging. Hij moet regelmatig gewassen worden om zijn vettige huid, ogen en oren schoon te maken. Dat is onder andere nodige om verstopte poriën te voorkomen. Voor die moeite krijg je wel een echte binnenkat die voor een hoop vermaak kan zorgen. De Sphynx is namelijk een echte aandachtstrekker. Als hij niet bij zijn baasje ligt, dan zoekt hij andere warme plekjes op. Een mannelijke Sphynx kan redelijk groot uitvallen, de vrouwtjes zijn vaak kleiner.

Selkirk Rex

Selkirk RexDe middelgrote Selkirk Rex ziet er een beetje uit als een wandelende badmat, en het zal je dan ook niet verbazen dat het een van de meer knuffelbare kattenrassen is. Daardoor past hij goed in een gezin met oudere kinderen. Het is geen passieve kat die de hele dag op de bank te vinden is. De Selkirk Rex wordt graag bezig gehouden, en vindt het niet erg om te reizen. Visite vindt hij doorgaans niet spannend en ook voor katvriendelijke honden is hij niet bang. De mooie krullen van de Selkirk Rex moeten wel een paar keer per week geborsteld worden om alle dode haren te verwijderen. Doe dit voorzichtig, anders maak je stijle haren van zijn mooie krulvacht.

Burmees

BurmeesWil je toch het allerliefste een schootkat die je tijdens het bankhangen mag aaien? Dan is de Burmees wellicht het kattenras voor jou. Het is een lieve en charmante kat met een stevig, gespierd en middelgroot postuur. De Burmees is atletisch en geen plekje in huis is dan ook veilig voor hem. Verwacht grote, gewaagde sprongen van bovenop de boekenkast naar jouw schoot. De Burmees laat zich makkelijk oppakken en is dus geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Is er vaak langere tijd niemand thuis, zorg dan voor een maatje voor deze kat die echt aandacht en actie nodig heeft. De Burmees heeft weinig verzorging nodig.

Bengaal

BengaalDe Bengaal is een mooie minitijger die ondanks zijn middelgrote postuur redelijk zwaar kan zijn. Dat komt mede door zijn krachtige botten en spieren. Het is één van de kattenrassen die ruimte nodig heeft, en dus ook naar buiten moet kunnen. Het is geen schootkat en hij is prima in staat zichzelf te vermaken. Ben je hem kwijt en is hij niet buiten, dan ligt hij ergens op een hoog plekje de boel te overzien. De Bengaal heeft een stugge, kortharige vacht  met een dichte ondervacht. Zijn ovale ogen staan ver uit elkaar.

Moet ik mijn kat laten verzekeren voor medische kosten?

Net zoals wij mensen, kunnen katten ziek worden of een ongeluk meemaken. Als je pech hebt, kun je voor hoge dierenartskosten komen te staan. Dat betekent dat je een goede financiële buffer moet hebben voor dat soort momenten, en dat je ook bereid moet zijn dat geld dan uit te geven aan het welzijn van je kat. Om dat soort moeilijkheden te voorkomen, kun je je kat laten verzekeren voor medische kosten. Je betaalt dan een maandelijkse premie die afhankelijk is van de leeftijd en het geslacht van je kat. Ook gelden voor verschillende kattenrassen verschillende premies, omdat het ene ras traditioneel wat meer mankeert dan het andere.

Uiteraard speelt de dekking die je afsluit ook mee in de hoogte van je premie. Je smeert met het betalen van deze verzekeringspremie de medische kosten als het ware uit, omdat je maandelijks wat betaalt en dan dierenartsrekeningen kunt declareren. Je krijgt daar dan een bepaald deel van vergoed tot een maximaal bedrag per jaar. Dit is afhankelijk van de verzekering die je afsluit. Je kunt je kat verzekeren bij Aegon, Ohra, Reaal Dier en Zorg, Hema, figopet en Inshared. Let op: oude katten (vaak vanaf 7 jaar) die nog niet verzekerd zijn kunnen vaak ook niet meer verzekerd worden.

4,1 / 13 stemmen