Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Ook jouw hond kan de ziekte van Lyme oplopen

Wandelen met je hond in een bosrijke omgeving is de ideale win-wincombinatie. De hond kan lekker de benen strekken waar hij niemand in de weg loopt en jij kunt genieten van de frisse boslucht. Maar er loert gevaar van boven in een omgeving waar bomen zijn, en van onder waar er hoog gras is. Teken kunnen op deze manier hun slachtoffers benaderen. Je bent daar, als het goed is, al alert heb op wanneer je kinderen hebt, en hopelijk ook wanneer je zelf bij bomen of hoog gras in de buurt geweest bent. Maar je hond is net zo goed een potentieel slachtoffer. De beet van een teek is niet bijzonder pijnlijk, maar kan wel nare gevolgen hebben die je te allen tijde moet proberen te voorkomen.

Borrelia

Teken kunnen bacteriën van het geslacht Borrelia bij zich dragen. Deze bacteriën kunnen ze bij een beet overdragen aan het slachtoffer. Borrelia is ook in deze contreien niet zeldzaam, dus neem het serieus. Niet elke beet leidt tot ziekte, maar wanneer dat wel het geval is, uit de ziekte zich vaak zo laat dat er weinig meer aan te doen is. Door de vacht is de tekenbeet moeilijk waar te nemen.

Borrelia: Teek op hond

Symptomen

Het immuunsysteem van honden reageert doorgaans laat op Borrelia. Vaak is dit pas na enkele weken. Wat je dan zou kunnen waarnemen bij je hond, is lusteloosheid, koorts en verlies van eetlust. Later kunnen er pijnlijke ontstekingen in de gewrichten voorkomen, die je hond hinderen bij bijvoorbeeld het opstaan. Is jouw hond opeens kreupel, kan hij zich slecht bewegen en komt hij uitgeput over, dan is het belangrijk dat je meteen naar de dierenarts gaat.

Behandeling

Om behandeling van de ziekte van Lyme zo effectief mogelijk te laten zijn, is het belangrijk om er vroeg bij te zijn. Zoals eerder vermeld wordt je dat niet makkelijk gemaakt, dus je zult alert moeten zijn op de symptomen, zeker als je weet dat je hond zich in een bos- of grasrijke omgeving begeven heeft. Om een Borrelia-infectie vast te stellen voert de dierenarts een test uit. Is deze positief, dan wordt je hond behandeld met een speciaal antibioticum. Dit is helaas geen garantie op genezing. Is de ziekte al te ver gevorderd, dan is het goed mogelijk dat de behandeling niet succesvol is. Het gevolg kan zijn dat je hond daarna chronische klachten ontwikkeld, of zelfs ernstige schade aan vitale organen, met alle consequenties van dien.

Tip: dierenarts kosten declareren!

Verzeker je huisdier tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste verzekering voor jouw hond!

Start met vergelijken

Een Borrelia-infectie voorkomen

Betekent dit nu dat je koortsachtig uit de buurt moet blijven van bomen en hoog gras? Niet per se. Het is gelukkig mogelijk om je hond te laten vaccineren tegen de ziekte van Lyme wanneer je in een gebied woont waar het risico op infectie verhoogd is. Het vaccin heeft echter ook z’n bijwerkingen, dus overleg met de dierenarts voor vaccinatie is verstandig. Vaccinaties worden over het algemeen niet gedekt vanuit de basisverzekering van een dierenverzekering. Andere middelen om het risico op een tekenbeet te verlagen zijn antiseptische halsbanden en bepaalde tincturen en sprays.

Een teek verwijderen

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen om een Borrelia-infectie te voorkomen, is echter het zo snel mogelijk grondig controleren van de huid van je hond na een wandeling in de natuur. Heeft een teek zich vastgebeten, dan doet hij dit vaak bij het hoofd of in de nek, tussen de tenen, bij de buik of aan de binnenzijde van de dijen van de hond. Ga niet zomaar trekken aan de teek, want dan is het risico groot dat het hoofd van de teek in de wond blijft zitten en de Borrelia-bacterie zo alsnog in het lichaam van je hond terechtkomt. De teek moet juist intact verwijderd worden. Dit doe je met een speciale tekentang, tekenlepel of tekenlasso. Deze kun je doorgaans bij de dierenarts krijgen. Heb je dit niet voorhanden, dan kun je een pincet gebruiken, maar daarbij moet wel uiterste voorzichtigheid toegepast worden. Gebruik voor het verwijderen van de teek geen alcohol of jodium. 

Teek

Dierenverzekering?

Hoewel een vaccinatie doorgaans niet (zonder aanvullende verzekering) gedekt wordt bij dierenverzekeringen, is een hondenverzekering na een tekenbeet geen overbodige luxe. Je hond zal immers meer medische zorg behoeven en vaker op consult moeten. Dan is het fijn als je de kosten kunt spreiden door middel van de maandelijkse premie van een dierenverzekering.

4,2 / 9 stemmen