Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Mijn konijn is ziek

Je houdt van je konijn en verzorgt hem of haar naar eer en geweten. Toch kan het gebeuren dat het dier ziek wordt en medische zorg nodig heeft. Kun jij herkennen aan je konijn wanneer er iets niet in de haak is? Juist bij een konijn is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Zo gauw je iets merkt moet je een dierenarts inschakelen, want anders kan het snel te dood leiden. Daarom op deze pagina een aantal goede tips.

Hoe herken ik dat er iets mis is met mijn konijn?

Konijnen laten niet snel blijken dat ze zich niet lekker voelen. Daarom is het belangrijk om te welke tekenen erop duiden dat er iets aan de hand is met het konijn. Hier een aantal punten om goed op te letten:

 • De vacht van het konijn moet glanzen en de haren moeten goed op elkaar aansluiten. Wordt de vacht dof, ontstaan er kale plekken of heeft het konijn wondjes op de huid? Dan is er reden om naar de dierenarts te gaan.
 • Een gezond konijn heeft heldere en schone ogen. Komt er pus of veel van een melkachtige substantie uit de ogen van het dier, dan kan dit betekenen dat er een ontsteking is. Ook rode ogen zijn reden tot zorg.
 • De oren van een konijn moeten schoongehouden worden. Zit er veel vuil in, of zijn er tekenen van mijt, dan is een bezoek aan de dierenarts verstandig.
 • Valt het je op dat de benen of rug van het dier stram zijn bij het bewegen, dan kan dit een indicatie van pijn zijn.
 • Dunne of plakkerige ontlasting, eventueel met slijm of bloed, is een aanleiding om op consult te gaan bij de dierenarts. Kleine, harde keuteltjes wijzen op een aankomende verstopping.
 • De voortanden van het dier horen recht tegenover elkaar te staan, waarbij de bovenste tanden iets over de onderste voortanden heen vallen. Is dit niet het geval, dan moet daar naar gekeken worden. Eet het konijn minder goed dan normaal, dan is er misschien een probleem met de kiezen.
 • Eet het konijn helemaal niet, dan is dit reden tot grote zorgen en is er haast bij geboden om een dierenarts in te schakelen.

Tip: Dierenarts kosten voor jouw konijn declareren!

Verzeker je konijn tegen hoge kosten van de dierenarts. Vergelijk en vind de beste konijnenverzekering voor jouw konijn!

Konijnenverzekering Vergelijken

Wat moet ik doen als mijn konijn ziek is?

Zorg er ten eerste voor door goed voorbereid te zijn dat je deze vraag niet hoeft te stellen op een moment van medische nood. Heb het telefoonnummer van je dierenarts paraat, maar ook een nummer van een dierenarts waar je na openingsuren terecht kunt. Leg zo snel mogelijk contact met een dierenarts, want fysieke problemen kunnen zich bij konijnen snel verder ontwikkelen.

Wat kan ik doen om ziekte bij mijn konijn te voorkomen?

Als baasje wil je doen wat je kunt doen om te voorkomen dat je konijn ziek wordt. Hier zijn een aantal nuttige tips:

 • De bodembedekking in het konijnenhok moet niet stoffig zijn. Dit kan problemen met de luchtwegen opleveren.
 • Zorg dat het konijn niet bij planten kan die giftig zijn voor hem. Ze knagen maar wat graag aan al wat er eetbaar uitziet.
 • Knip de nagels van het konijn bij, anders kunnen ze gaan afbreken. Lange nagels kunnen ook voor een verkeerde loophouding zorgen, met alle gevolgen van dien.
 • Konijnen hebben vezelrijk voer nodig om hun darmen gezond en actief te houden. Vers hooi moet voor het konijn onbeperkt beschikbaar zijn. Groenten zijn gezond voor het dier, maar geef een konijn niet in één keer heel veel van een groente waar zijn lichaam niet aan gewend is. Geef geen voer met suiker of zuivel erin.
 • Konijnen moet veel kunnen bewegen om gezond te blijven. Geef ze zowel in het hok als daarbuiten voldoende ruimte daarvoor.
 • Hou je konijn uit de zon. Hitte is niet goed voor een konijn. Ze hebben immers permanent de winterjas aan.
 • Til het konijn niet op aan de oren of het nekvel. Laat hem ook niet opjagen en optillen door een klein kind; in de worsteling kan het dier zijn rug breken.

Kan ik mijn konijn verzekeren voor dierenartskosten?

Het mogelijk om je konijn bij figopet te verzekeren voor medische kosten. Je betaalt dan een maandelijkse premie, die afhankelijk is van het pakket dat je kiest, alsmede het geslacht, ras en de leeftijd van het konijn. Tot een maximaal bedrag per jaar worden dierenartskosten ten dele vergoed. Er zijn vergoedingen mogelijk voor een ruim palet aan medische diensten. Operaties, onderzoeken en behandelingen vallen hier in veel gevallen ook onder. Een goede reden om voor een konijnenverzekering te kiezen, is omdat je dan de medische kosten voor je konijn meer kunt uitsmeren, in plaats van geconfronteerd worden met plotselinge hoge rekeningen. Je zult je dan ook minder voor het blok gezet voelen wanneer de dierenarts een prijzige operatie of onderzoek voorstelt.

2,1 / 7 stemmen