Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Reverse sneezing bij honden

Reverse sneezing, of omgekeerd niezen; het klinkt als een vreemd verschijnsel dat moeilijk voor te stellen is. Maar je hond kan er wel degelijk last van krijgen, en als dat het geval is kan het er alarmerend uitzien. Gelukkig is het in de meeste gevallen niet een probleem wat moeilijk op te lossen is.

Wat veroorzaakt precies reverse sneezing?

Reverse sneezing wordt ook wel paroxysmale inspiratoire ademhaling genoemd. Het komt  bovengemiddeld vaak voor bij kleine hondenrassen, evenals bij rassen met een korte snuit. De oorzaak van omgekeerd niezen bij honden ligt in het gebied tussen het zachte gehemelte en de neusholte, ook wel de nasopharynx genoemd. Wanneer er in dit gebied een irritatie ontstaat, wil het lichaam die irritatie verwijderen. Daardoor kan er reverse sneezing gaan plaatsvinden. Een aanval van omgekeerd niezen kan bijvoorbeeld opgewekt worden door te snel eten of drinken, door opwinding of door het inademen van terpentine, parfum of rook.

Hoe herken je reverse sneezing?

Omgekeerd niezen bij honden komt in aanvallen die doorgaans één tot twee minuten duren. Het is makkelijk te herkennen wanneer je het een keer hebt zien gebeuren. Je hond gaat dan namelijk wijdbeens staan, waarbij hij de ellebogen naar buiten plaatst en de nek en het hoofd gestrekt houdt. Hij ademt geforceerd in door de neus. Dit veroorzaakt bij de inademing een typisch, snurkend geluid. Vaak ziet de hond er daarbij benauwd uit. Het lijkt alsof hij zich ernstig verslikt heeft of geen lucht krijgt, maar dit is niet het geval. Geef je hond nooit tijdens of kort na een aanval van reverse sneezing iets te eten of te drinken. Je loopt daarbij namelijk het risico dat hij zich wél ernstig verslikt, omdat hij het spasme niet onder controle heeft. Wanneer er water of voedsel in de longen terecht komt, kan dit voor een nare ontsteking en grotere problemen zorgen.

Hoe kan je reverse sneezing stoppen?

Omdat omgekeerd niezen er oncomfortabel en verontrustend uit kan zien, zal de aandrang om je hond te helpen er waarschijnlijk snel zijn. Dit hoeft niet per se; de aanval van reverse sneezing gaat doorgaans vanzelf voorbij. Toch zijn er verschillende trucs om zelf een einde te maken aan de aanval van omgekeerd niezen. Je kunt kort vanaf een afstandje in de neus van je hond blazen. Houd je gezicht voor je eigen veiligheid hiervoor niet te dicht bij de kop van je hond. Wat je ook kunt doen, is de neus van de hond een paar seconden dicht houden. Een derde optie is om even over de keel van je hond te wrijven totdat hij slikt. Beweeg hierbij in verticale lijn, dus van boven naar beneden. Lukt het hiermee niet, dan is dat geen reden tot paniek. Je hond stikt niet van een aanval van reverse sneezing.

Moet je met een omgekeerd niezende hond naar de dierenarts?

Afhankelijk van hoe vaak je hond een aanval van reverse sneezing krijgt, kun je een bezoek aan de dierenarts overwegen. Komt het slechts af en toe voor, dan kun je het beschouwen als een normale poging van het lichaam om een irritatie te verwijden. Krijgt je hond opeens veel meer aanvallen van omgekeerd niezen, of blijft hij erin hangen, dan is er mogelijk iets anders aan de hand en is een bezoek aan de dierenarts een verstandige keuze. Er kan namelijk sprake zijn van een allergie, een ontsteking of een neusmijtinfectie. Ook kan er een vreemd object in de nasopharynx zitten. Andere, onaangename verklaringen kunnen een tumor of een anatomische afwijking zijn. De dierenarts kan op zoek gaan naar wat de achterliggende oorzaak en deze proberen te behandelen.

Kun je reverse sneezing voorkomen?

Een aanval van omgekeerd niezen is niet helemaal te voorkomen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je in acht kunt nemen. Vaak ontstaat een aanval nadat je hond een periode van spanning heeft of druk gedrag vertoont. Wat je kunt doen, is je hond na zo’n periode actief te helpen ontspannen. Dat kun je doen door kalmerend tegen hem te praten, zachtjes te aaien en samen te zitten en rustig te ademhalen. Schrokken kan de keelholte irriteren, dus geef je hond kleine porties voedsel en water om dit voorkomen.

Is een dierenverzekering handig?

Reverse sneezing is een meestal niet iets waar je een dierenarts bij nodig hebt. Mocht er echter een andere oorzaak achter zitten dan slechts een kleine irritatie in de nasopharynx, dan is medische hulp wél noodzakelijk. Het kan dan gebeuren dat je opeens voor hoge dierenartskosten komt te staan. Wil je voorkomen dat je zo’n bedrag in één keer kwijt bent, dan kun je nu al een dierenverzekering afsluiten. Zo spreid je de kosten door een maandelijkse premie te betalen. Je kunt dat je dierenartsrekeningen indienen bij de verzekeraar en het bedrag (ten dele) terugontvangen.

4,4 / 13 stemmen