Mijn kat plast of sproeit binnen in huis, wat moet ik doen?
Wanneer je een kat in huis haalt, weet je dat je een extra vervuiler in huis hebt en dat je vaker zult moeten schoonmaken om de hygiëne in het huis te bewaren. Gelukkig zijn katten prima in staat om zindelijk te worden en netjes op de kattenbak hun behoefte te doen. Helaas kan het echter ook zo zijn dat een kat om welke reden dan ook afwijkend gedrag vertoont door in huis te plassen of sproeien. Dat is erg vervelend, omdat je dan nog vaker moet schoonmaken, maar het is ook erg vervelend voor het dier zelf. Het betekent namelijk dat er iets niet in orde is. We vertellen je meer over dit gedrag.
Lichamelijke oorzaken voor plassen of sproeien in huis
Een kat die in huis plast of sproeit kan lichamelijke klachten ervaren. Het is belangrijk om deze mogelijkheid in eerste instantie uit te sluiten wanneer je kat dit gedrag vertoont. Mogelijke oorzaken bij zowel plassen als sproeien zijn blaasgruis of een blaasontsteking. De dierenarts kan dit vaststellen bij een consult. Constateert deze dat hier geen sprake van is, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een gedragsprobleem.
Plassen en sproeien door gedragsproblemen
Bij gedragsproblemen kunnen plassen en sproeien niet op één hoop gegooid worden, omdat beide soorten gedrag hun eigen oorzaken kennen. Plast je kat buiten de kattenbak, dan heeft dit in vrijwel alle gevallen betrekking op de kattenbak zelf. Deze kan niet schoon genoeg zijn, waardoor de kat er geen gebruik van wil maken. Het kan ook dat hij op een voor de kat ongewenste plek staat. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat er te weinig ruimte is of mogelijkheden zijn voor de kat om zijn behoefte te doen. Sproeit je kat in huis, dan is dit meestal het geval van stress.
Hoe herken je het verschil tussen plassen en sproeien?
Het resultaat van plassen en sproeien lijkt hetzelfde, namelijk urine op een ongewenste plek. Toch is er een verschil. Wanneer een kat in huis plast, dan vind je een plas urine op de vloer of het tapijt. Zit de urine tegen een verticaal oppervlak aan, bijvoorbeeld een stoelpoot of de muur, dan heeft je kat er gesproeid.
Wat zijn de oorzaken van stress bij katten?
Katten zijn natuurlijk een beetje diva’s, en ze kunnen snel in de stress raken. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Je kat kan gestrest raken van het feit dat er teveel andere katten in huis zijn, een nieuwe kat in huis komt of dat er vreemde katten op zijn territorium zijn. Maar het kan ook te maken hebben met iets dat jij als baasje veroorzaakt. Een verandering in de omgeving van de kat, een verhuizing bijvoorbeeld, kan hem stress opleveren. Maar ook een tijdelijke verandering zoals een verbouwing kan lastig zijn voor hem. Ben je met vakantie geweest, dan kan dit ook een vervelende uitwerking hebben op je kat, zowel als je hem in zijn eigen omgeving hebt gelaten als wanneer je hem naar een pension hebt gebracht. Een verandering in de samenstelling van het gezin, bijvoorbeeld een baby of een nieuwe partner, kan daarnaast ook nog onrust veroorzaken. Het straffen van je kat geeft hem ook stress.
Wat kun je zelf doen wanneer je kat in huis plast?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je kat in huis plast. Onthoud daarbij dat je kat een probleem ervaart, en niet voor zijn lol of om jou te pesten buiten de kattenbak plast. Straf hem dus niet, want dit geeft stress en werkt averechts. Maak de plekken waar je urine vindt goed schoon met water en Biotex of soda. Gebruik geen azijn, chloor of bleek, want het is schadelijk voor de kat wanneer deze hiermee in aanraking komt. Voor lastige urinevlekken, zoals in meubels of harde vloeren, is er een product genaamd Urine Off dat je kunt gebruiken. Heeft je kat de vervelende gewoonte om op je dekbed te plassen, dan kan het afschrikken wanneer je een ander wasmiddel of andere wasverzachter gebruikt om deze mee te wassen. Daarna ruikt het dekbed namelijk onbekend. Schenk zeker ook aandacht aan de kattenbak!
Wat moet ik veranderen aan de kattenbak?
Een vuile kattenbak werkt afstotend. Zorg er dus voor dat deze dagelijks uitgeschept wordt om ontlasting en urine te verwijderen, en wekelijk geheel schoongemaakt wordt en van vers grit voorzien wordt. Ga ook na of je, voordat het onwenselijke gedrag bij de kat ontstond, iets anders gedaan hebt dan normaal. Dat kan het gebruiken van een andere vulling zijn, maar ook het gebruiken van een ander schoonmaakmiddel. Het kan zijn dat een verandering van grit juist wel nodig is. Katten lijken het prettig te vinden als het grit fijn, zacht en geurloos is. Voer zo’n verandering wel geleidelijk door, zodat de kat rustig kan wennen aan het nieuwe grit.
Ook het verwisselen van de kattenbak voor een nieuwe kan een oorzaak zijn van de problemen. Wellicht zit daar een klep in die in de vorige niet zat, of juist andersom en mist je kat zijn privacy. Heb je een nieuwe kat erbij in huis genomen, dan is dat op zich al reden voor stress, maar zeker als je voor die nieuwe huisgenoot geen extra kattenbak geplaatst hebt. Jij wilt immers ook niet in andermans vuil naar toilet. Plaats de bak voor de andere kat wel in een andere ruimte. Het kan zelfs zo zijn dat je kat gescheiden bakken wenst voor urine en ontlasting. Belangrijk is ook dat je kattenbakken op een rustige plek plaatst waar de kat op zijn gemak zijn behoefte kan doen. Plast je kat vaak op dezelfde plek, zet daar dan een kattenbak neer. Plaats eet- of drinkbakjes niet in de buurt van de kattenbak.
Wat kan ik zelf doen als mijn kat sproeigedrag vertoont?
Onzindelijkheid is met bovenstaande tips vaak redelijk makkelijk op te lossen; met sproeigedrag is dit wat moeilijker. Ook hier is straffen in ieder geval geen goed idee. De kat heeft juist jouw hulp nodig en kan meer stress zeker niet gebruiken. Voor het schoonmaken van de sproeiplekken gelden dezelfde tips als bij het plassen, met de toevoeging dat je na het schoonmaken nog de stress-verminderende Feliway-spray kunt spuiten. Gaat het vaak om dezelfde plekken waar gesproeid wordt, probeer deze dan eens te blokkeren zodat je kat er niet kan komen. Wat betreft de kattenbak gelden ook hier de eerder genoemde tips.
Hoe kan ik stress voorkomen die tot sproeigedrag leidt?
Heb je een kattenluikje waardoor ook katten die niet van jou zijn in je huis komen? Dit kan erg bedreigend voelen voor jouw kat. Voorkom insluipers door een kattenluikje te nemen dat alleen opengaat voor jouw kat door middel van communicatie met zijn chip. Zorg ervoor dat je kat juist even niet naar buiten kan wanneer hij bang is van andere katten in de tuin. Het is ook mogelijk om een Feliway-verdamper te plaatsen in de ruimte waar je kat sproeit, die constant en gelijkmatig dit stress-verminderende middel door de lucht verspreidt.
Wat kan de dierenarts verder voor mij en mijn kat doen?
Het is in alle gevallen verstandig om de problemen met je dierenarts te bespreken. Deze kan je een kalmerend middel voorschrijven. Daar bestaan lichte en zwaardere varianten van. De dierenarts kan je ook nog doorverwijzen naar een gedragstherapeut die samen met jou het probleem kan proberen op te lossen.
Is een dierenverzekering handig?
Het is altijd handig om een dierenverzekering te hebben, zodat situaties waarbij je opeens veel gebruik van medische zorg moet maken je niet in een keer heel veel geld hoeven te kosten. De consulten bij de dierenarts en eventuele medicatie kan je dan namelijk declareren bij de verzekeraar en (ten dele) terug ontvangen. De gedragstherapeut zal je wel zelf moeten betalen.