Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Gingivitis Stomatitis complex bij je kat

Niemand gaat voor zijn plezier naar de tandarts, maar wanneer je pijn hebt in je mond kun je toch maar beter gaan. Ook katten kunnen pijn in hun bek ervaren. Een veelvoorkomende aandoening die hiervoor zorgt is chronische tandvleesontsteking. Het is helaas een probleem dat enkel met drastische maatregelen volledig op te lossen is. We vertellen je er hier meer over.

Wat is chronische tandvleesontsteking?

De officiële naam van chronische tandvleesontsteking is Gingivitis Stomatitis complex (GSC). Dit is een aandoening van de slijmvliezen in de bek van een kat. Het tandvlees raakt daarbij ontstoken. Dit noemt met gingivitis. Ook het slijmvlies in de bek van de kat raakt ontstoken. Dit noemt men stomatitis. De oorzaak van deze aandoening is nog niet geheel duidelijk. Katten met GSC hebben hier van jongs af aan last van. Als gevolg daarvan gedragen ze zich vaak ook rustiger dan andere katten en kunnen ze problemen ervaren met eten. GSC is helaas maar op één manier op te lossen: het trekken van tanden en kiezen.

Hoe ontstaat Gingivitis Stomatitis complex bij de kat?

De oorzaak van Gingivitis Stomatis complex is nog niet geheel duidelijk. Wel gaat men ervan uit dat tandplak hierbij een rol speelt. De slijmvliezen zouden overmatig reageren op de aanwezigheid daarvan. Tandplak blijft elke keer dat je kat eet achter in de bek, waardoor deze overmatige reactie continu blijft optreden. Daarnaast lijkt het erop dat chronische tandvleesontsteking ook verband kan houden met virussen als AIDS, Feline Herpes Virus-1e en Feline Calici virus. Het is echter wel zo dat er bij een gezonde kat in het geval van dit laatste virus geen GSC opgewekt wordt, wat suggereert dat er nog andere factoren zijn die meespelen bij ontwikkelen van deze aandoening.

Hoe herken ik Gingivitis Stomatitis complex bij mijn kat?

Helaas is het zo dat GSC veel voorkomt bij katten. De aandoening is niet leeftijdsgebonden, maar bij jonge katten kunnen de eerste klachten – ontstoken tandvlees en slijmvlies – al vroeg gezien worden. Het tandvlees en slijmvlies zien er dan rood en gezwollen uit, en kunnen bij aanraking snel gaan bloeden. Er hoeft daarbij geen sprake te zijn van de aanwezigheid van tandsteen of tandplak; het gebit van jonge katten kan er gezond uit zien, terwijl het tandvlees en het slijmvlies toch ontstoken zijn. Deze ontstekingen worden vervolgens alleen maar erger. Dit is pijnlijk voor de kat, wat als gevolg kan hebben dat de kat slechter gaat eten, niet wil dat zijn bek aangeraakt wordt en rustiger wordt in zijn gedrag. In sommige gevallen gaan katten als gevolg van de ontstekingen meer speeksel produceren, waardoor ze dan vaak een natte bek hebben. De volgende symptomen kunnen wijzen op chronische tandvleesontsteking en moet je dus in de gaten houden: de adem van de kat gaat stinken, de kat gaat kwijlen, hij wil niet meer eten, hij kauwt aan één zijde van zijn mond, hij wil geen hard voer meer eten, hij trekt zich terug, hij vermagert, zijn bek is pijnlijk en hij begint plots de schreeuwen bij de voerbak.

Bij welke katten komt Gingivitis Stomatis complex voor?

GSC kan bij alle katten voorkomen, maar het zijn vooral de rassen Siamees, Burmees, Maine Coon en Oosterse Korthaar die bovengemiddeld vaak deze aandoening hebben. GSC is niet leeftijdgebonden. De problemen beginnen vaak al vroeg, maar de klachten en symptomen worden vaak pas waargenomen als de kat al tussen de vijf en zeven jaar is.

Hoe wordt de diagnose Gingivitis Stomatitis complex gesteld?

Een inspectie van de bek van de kat is doorgaans voldoende om vast te stellen dat er sprake is van GSC. Het tandvlees en slijmvlies zijn dan rood, gezwollen en onregelmatig. Bij aanraking kan het snel gaan bloeden. Dit is voldoende informatie voor de dierenarts om de diagnose te kunnen stellen. De dierenarts kijkt daarbij doorgaans ook naar de aanwezigheid van eventuele virussen.

Hoe wordt Gingivitis Stomatitis complex bij de kat behandeld?

Het gebeurt dat er corticosteroïden gegeven worden bij GSC. Het slijmvlies reageert hier doorgaans goed op, en zo kan de ontsteking tijdelijk onderdrukt worden. Helaas komt deze na één tot vier weken ‘gewoon’ weer terug. Om meer last te voorkomen, is het ook belangrijk om voor een goede gebitsverzorging te zorgen. Het poetsen van de tanden, inzet van gebitsverzorgende producten en speciale voeding kunnen de hevigheid van de ontsteking wat verminderen. Het is zelfs een optie om de dierenarts het gebit van de kat onder narcose te laten reinigen. Het helaas wel zo dat een goede gebitsverzorging er vaak niet voor zorgt dat je de ontstekingen onder controle krijgt. Omdat GSC een overmatige reactie van de slijmvliezen en het tandvlees op tandplak is, is de enige mogelijk om de ontstekingen volledig onder controle te krijgen het verwijderen van alle tanden of kiezen uit de bek van de kat. Dat is een drastische maatregel die echter wel leidt tot een volledig herstel. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de ontstekingen volledig onder controle zijn. Het is natuurlijk niet prettig om verder te moeten zonder tanden, maar katten wennen hier snel aan. Zo kunnen zo op korte termijn toch gewoon weer hun normale voeding eten, zelfs brokjes. In veel gevallen is het trekken van alleen de kiezen voldoende om verbetering op te leveren.

Is een dierenverzekering handig?

Wanneer de dierenarts het gebit van je kat moet reinigen of tanden en kiezen moet trekken, kan dit een dure aangelegenheid zijn. Met een lopende dierenverzekering kun je medische kosten voor je kat spreiden door het betalen van een maandelijkse premie. Het is echter wel zo dat kosten gemaakt door aandoeningen die bij het afsluiten van de polis al aanwezig waren doorgaans niet vergoed worden. Dit kan bij Gingivitis Stomatitis complex het geval zijn, omdat de aandoening vaak op jonge leeftijd al begint.

4,3 / 12 stemmen