Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

EHBO voor je kat

Natuurlijk moet je er niet aan denken, maar het kan natuurlijk gebeuren dat jouw kat gewond raakt of plotseling iets mankeert. Op zo’n moment is het belangrijk om te herkennen wat er aan de hand is en te weten wat je kunt doen. Daarbij is van belang dat je niet in paniek raakt, want daar wordt de kat zelf ook onrustig van. Benader het dier rustig om hem wat gerust te stellen. Ga je hem lichamelijk onderzoeken, zorg dan dat jij of iemand anders hem goed vasthoudt, om te voorkomen dat je gekrabd of gebeten wordt. Geef nooit medicijnen die voor mensen bedoeld zijn, want dit kan erg slecht zijn voor je kat. We vervolgen nu met een aantal situaties die zich kunnen voordoen, met tips voor wat je op zo’n moment kunt doen.

ehbo-kat

Je kat is benauwd

Als een kat benauwd is, dan spert hij zijn neusvleugels open. Je hoort een snelle, oppervlakkige ademhaling. Benauwdheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan iets onschuldigs zijn als honger of aandrang om te plassen, maar ook stress of pijn. Je kunt controleren of de halsband niet te strak zit. Probeer de kat verder rustig te houden, want dan is hij het best in staat om normaal te ademen. Neem bij benauwdheid altijd contact op met je dierenarts of een spoeddierenarts.

Je kat heeft (bijt)wonden

Het kan gebeuren dat je kat gewond raakt. Bijvoorbeeld wanneer hij heeft gevochten met een andere kat, of ergens achter is blijven hangen. Dit kan voor een flinke bloeding zorgen, in het bijzonder wanneer hij een wond aan zijn oor heeft opgelopen. Je kunt de wond met een gaasje afdekken en een schone doek gebruiken om het gaasje op zijn plek te houden. Wel moet je meteen naar de dierenarts. Deze kan dan de wond ontsmetten en eventueel ook hechten.

Je kat is aangereden

Het is de nachtmerrie van elke kattenbezitter: je kat wordt aangereden. Het is niet ondenkbaar dat hij hierbij bloedingen oploopt en wellicht ook breuken. Breng je kat zo voorzichtig mogelijk naar een veilige plek, waar je hem op zijn rechterzij moet leggen. Let daarbij uiteraard ook goed op je eigen veiligheid in het verkeer. Pas op wanneer je kat breuken heeft opgelopen; hij moet dan zo min mogelijk bewegen. Schakel als mogelijk professionele hulp in om je kat te verplaatsen. Ga in ieder geval zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts.

Je kat heeft iets giftigs gegeten en/of moet braken

In principe is braken niet iets slechts; het overgeefmechanisme beschermt een kat tegen giftige stoffen. Dat is echter niet altijd de oorzaak van het braken. Dit kan ook gebeuren door een haarbal, stress, veranderde voeding of verkeerd eten. Als je kat slechts een paar keer braakt, is er in de meeste gevallen niets ernstigs aan de hand. Wel is het verstandig om je kat gedurende een dag geen eten meer voor te schotelen. Blijft je kat braken, dan moet je wel onmiddellijk contact opnemen met je dierenarts. Dit moet ook wanneer je zeker weet dat jouw kat iets giftigs binnengekregen heeft, ook als hij niet braakt. Giftig voor een kat zijn bijvoorbeeld lelies en uien. Pas dus goed op met giftige planten, groenten en fruit. De dierenarts kan het braken als nodig opwekken.

Je kat heeft brandwonden opgelopen

Brandwonden zijn voor mensen erg naar, maar voor katten natuurlijk ook. Ze zijn snel opgelopen, want katten zijn zich minder bewust van zaken die heet kunnen zijn. Een brandende kaars, hete kookplaat of zelfs een beker koffie of glas thee kunnen bij contact voor een brandwond zorgen. Het eerste wat je moet doen wanneer je kat een brandwond opgelopen heeft, is de wond tenminste 10 minuten koelen met stromend water. Daarna moet je direct naar de dierenarts gaan. Onderweg kun je de brandwond afdekken met behulp van een steriel verband of een schone, vochtige doek. Pas daarbij wel op dat het niet aan de huid blijft plakken, omdat dan bij het verwijderen ook de huid loslaat.

Je kat is door een insect gebeten

Heb je gezien dat je kat door een insect gebeten is, of heb je een bultje of zwelling geconstateerd op zijn huid? Controleer of de angel nog in de beetwond zit. Zo ja, verwijder deze dan voorzichtig met behulp van een pincet. Zie je de angel niet, dan kun je met een doekje over de plek wrijven. Wellicht schuurt de angel dan langs het doekje, waardoor je hem alsnog kunt traceren. Is je kat in zijn bek gestoken, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Dit kan namelijk voor een zwelling in de luchtweg zorgen, waardoor je kat erg benauwd kan worden en zelfs kan stikken.

Je kat heeft diarree

Wanneer je kat zachte of zelfs waterige ontlasting heeft, is er sprake van diarree. In ernstige gevallen kan er slijm of bloed bij de ontlasting zitten. In eerste instantie hoef je niet per se naar de dierenarts. Je kunt de darmen van de kat proberen te ontzien door licht verteerbaar voedsel aan te bieden, bijvoorbeeld kip en rijst. Zorg ervoor dat je kat onbeperkt toegang heeft tot vers water, zodat hij niet uitdroogt. Blijft de diarree aanhouden of verslechtert de conditie van je kat (koorts, lusteloosheid, braken), dan moet je wel contact opnemen met je dierenarts. Doe dit ook als je een kitten van jonger dan 6 maanden hebt die diarree heeft.

Je kat niest veel

Er bestaat bij katten een ‘niesziekte’, die enigszins vergelijkbaar is met een verkoudheid zoals wij die kennen. Ook de niesziekte wordt veroorzaakt door virussen, hoewel er ook bacteriële infecties bij kunnen komen kijken. Niesziekte komt veel voor bij katten en uit zich door niezen en snotteren. Verder zijn tranende ogen mogelijk, evenals koorts en een verminderde eetlust. In de meeste gevallen gaat het vanzelf over. De dierenarts kan niet meer doen dan klachten verlichten. Wordt je kat erg ziek, dan is het wel verstandig om direct naar de dierenarts te gaan. Zorg er wel voor dat je kat voldoende blijft eten en drinken, zodat hij niet verzwakt en uitdroogt.

Je kat heeft oogletsel

Wrijft je kat veel in zijn oog? Is het oog rood en traant het veel? Is er een zwelling bij het oog waar te nemen? Dan is de kans groot dat je kat oogletsel heeft opgelopen. Dit kan op verschillende manieren gebeurd zijn. Je kat kan in een vechtpartij verzeild geraakt zijn, maar kan ook een tak in zijn oog gekregen hebben. Hierbij kan het hoornvlies van het oog beschadigd raken. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je kat aan zijn oog blijft zitten en ga snel naar de dierenarts. Is er sprake van een wond aan het ooglid van je kat, dan moet dit binnen enkele uren gehecht worden om zo goed mogelijk te kunnen helen.

Je kat drinkt opeens heel veel

Wanneer je kat ineens veel meer drinkt dan je van hem gewend bent, dan kan dit een indicatie zijn dat er iets mis is met zijn gezondheid. De oorzaken hiervan kunnen uiteenlopend zijn. Het kan een verandering in de voeding zijn, maar er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld suikerziekte, nierfalen of een leveraandoening. Het is verstandig om bij dit gedrag contact op te nemen met je dierenarts. Haal overigens niet de waterbak weg wanneer je kat meer drinkt dan normaal; hij plast dan waarschijnlijk ook meer, en zonder water droogt hij uit.

Je kat heeft een tekenbeet

Komt je kat buiten, dan loopt hij het risico door een teek gebeten te worden. Dit is niet ongevaarlijk. Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen terwijl ze zich volzuigen met het bloed van hun slachtoffer, bij wie ze in de huid vast blijven zitten. Het gaat om de ziekte van Lyme, Ehrlichiose en Babesiose. Deze ziekten kunnen leiden tot chronische klachten, en in het slechtste geval zelfs de dood. Het is dus zaak om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Doe dit niet met de hand, maar met een tekentang of tekenpincet. Deze zijn te krijgen bij de dierenarts, samen met instructies voor hoe ze te gebruiken. Uiteraard is er haast bij geboden; hoe eerder je teek verwijderd hebt, hoe kleiner de kans is dat hij je kat heeft kunnen besmetten met de eerdergenoemde ziektes. Na het verwijderen van de teek kun je de huid rondom de wond schoonmaken met jodium, Sterilon of Betadine. Merk je dat je kat na de beet klachten ontwikkelt, ga dan met hem naar de dierenarts.

Je kat heeft een wond of een abces

Wees alert op wonden bij je kat, omdat deze kunnen leiden tot abcessen. Er kunnen bacteriën in gekomen zijn. Een kleine wond kun je zelf goed schoonmaken en dicht laten groeien, maar een grotere wond moet gehecht worden door de dierenarts. In het geval dat er toch een abces ontstaat, kan de dierenarts deze openen en de pus eruit drukken.

Je kat kan bepaalde lichaamsdelen niet meer bewegen

Het kan gebeuren dat je kat verlamd raakt en bepaalde lichaamsdelen niet meer kan bewegen, of zelfs helemaal niet meer kan bewegen. Dit kan verschillende oorzaken hebben en is reden om meteen naar de dierenarts te gaan. Til je kat voorzichtig op en vervoer hem in een kattenmandje. Laat hem ondertussen zo rustig mogelijk blijven.

5,0 / 1 stemmen