Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Baarmoederkanker bij konijnen

Net zoals vrouwen baarmoederkanker kunnen krijgen, kunnen konijn ook tumoren in de baarmoeder krijgen. Het is zelfs de meest voorkomende tumor bij voedsters (vrouwtjeskonijnen). Maar liefst 60 procent van de voedsters ouder dan 5 jaar krijgt ermee te maken. Bij voedsters boven de 9 jaar is dit percentage nog hoger dan dat. Het gaat vrijwel altijd om kwaadaardige tumoren. 

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker bij konijnen? 

Baarmoederkanker bij konijnen kan zich in potentie uitbreiden in de baarmoederwand en ook het directe weefsel daarom heen aantasten. Ook is het mogelijk dat de kanker vanuit daar uitzaait. Meestal betreft het dan de longen. De tumor in de baarmoeder groeit geleidelijk. Hierdoor kan het zo zijn dat je niet meteen verschijnselen kunt waarnemen. De symptomen die kunnen wijzen op baarmoederkanker bij konijnen zijn bloed bij de urine, benauwdheid, vermageren, in een hoekje zitten met duidelijke signalen van ongemak en buikpijn die leidt tot verminderde eetlust. 

Wat is de oorzaak van baarmoederkanker? 

De oorzaak van baarmoederkanker bij konijnen is hetzelfde als bij mensen. De eierstokken maken hormonen aan, die ervoor kunne zorgen dat de samenstelling van cellen in de baarmoeder verandert. Op deze manier kan er een tumor ontstaan. Het risico hierop groeit naar mate het konijn ouder wordt. 

Hoe wordt de diagnose baarmoederkanker gesteld? 

Neem je symptomen waar, ga dan direct naar de dierenarts, want zo kun je uitzaaiingen wellicht voorkomen. Verschillende klachten kunnen ook op andere aandoeningen dan baarmoederkanker wijzen. Daarom onderzoekt de dierenarts met name de buik van het konijn. Daarbij kijkt deze of de baarmoeder te voelen is. Dit is normaliter namelijk niet het geval, maar wanneer er een tumor is, kunnen er verdikkingen voelbaar zijn. Dit is dan aanleiding voor verder onderzoek. Dit kan op verschillende manieren: met een echo, een röntgenfoto of een CT-scan. 

Hoe wordt baarmoederkanker bij konijnen behandeld? 

Wanneer de tumor in de baarmoeder niet is uitgezaaid, kan de dierenarts de baarmoeder en de eierstokken van het konijn verwijderen en daarmee ook de tumor. Dit is effectief een sterilisatie, maar wel een gecompliceerde operatie, omdat de baarmoeder in het geval van baarmoederkanker vaak groter en kwetsbaarder is. Wanneer deze operatie slaagt en er geen uitzaaiingen zijn, kan het konijn nog lang een gezond leven leiden. Wanneer er wel uitzaaiingen zijn, is dit vaak moeilijk meer de stoppen. De kans is dan substantieel dat je konijn aan de kanker gaat overlijden. Omdat de symptomen alleen maar zullen toenemen is het dan wellicht beter om het konijn uit haar leiden te verlossen. 

Hoe voorkom je baarmoederkanker bij konijnen? 

De enige manier om baarmoederkanker bij je konijn te voorkomen, is door op jonge leeftijd (bij voorkeur rond de zes maanden) de baarmoeder en de eierstokken te laten verwijderen. In tegenstelling tot een sterilisatie als die we kennen bij vrouwen, worden bij konijnen ook de eierstokken verwijderd. Daarom spreken we in dit geval van een castratie. Naast dat castratie de hormoonproductie die een rol spelen bij het ontwikkelen van kankercellen stopt, heeft het ook de bijkomende voordelen dat ongewenste dracht of baarmoederontsteking niet meer kunnen optreden. Ook kan dominant of agressief gedrag hierdoor verminderd worden.

Is een dierenverzekering handig? 

Wanneer je konijn te maken krijgt met baarmoederkanker, kun je tegen hoge medische kosten aanlopen. Een castratie is de enige kans op genezing, en dat gaat gepaard met een redelijk ingrijpende operatie. Wil je niet plotseling voor hoge dierenartskosten komen te staan, dan kun je alvast een dierenverzekering afsluiten. Zo spreid je de medische kosten voor je konijn door een maandelijkse premie te betalen. Je kunt je dierenartsrekeningen dan indienen bij de verzekeraar om (een deel van) de kosten vergoed te krijgen.

5,0 / 1 stemmen