Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews

Artrose bij katten

We associëren artrose vaak met ouderdom bij mensen. Hoewel soepelheid van de gewrichten inderdaad ook gerelateerd kan zijn aan leeftijd, kan artrose ook op jongere leeftijd ontstaan. Wist je dat ook katten artrose kunnen krijgen? Dit is dan vaak moeilijk vast te stellen, maar een kat kan er wel veel pijn van hebben. Heb jij het vermoeden dat jouw geliefde kater of poes misschien wel artrose heeft? We vertellen je hieronder meer over wat het is, welke klachten erbij komen kijken en wat eraan gedaan kan worden.

Wat is artrose bij katten?

Artrose betekent slijtage van de gewrichten. Deze slijtage ontstaat wanneer het gewricht beschadigd raakt. Dit kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis, ouderdom of als gevolg van een ongeluk. De oorzaak is vaak achteraf moeilijk te bepalen. Alle gewrichten in het lichaam van een kat kunnen worden aangedaan door artrose, maar het komt het meest voor in de heup, knie, rug, elleboog en schouder. Is de slijtage eenmaal begonnen, dan verergert het vanzelf met de tijd.

Hoe veelvoorkomend is artrose bij katten?

Artrose is veelvoorkomend bij katten, maar hoe vaak het daadwerkelijk voorkomt is moeilijk te zeggen. Onderzoekers nemen een ruime marge en zeggen dat het optreedt bij 26 tot 90 procent van alle katten boven de 6 jaar. Niet elke kat met artrose wordt echter naar de dierenarts gebracht, dus concrete cijfers zijn moeilijk te bepalen.

Hoe ontstaat artrose bij katten precies?

Zoals eerder genoemd vindt bij artrose slijtage van gewrichten plaats. Gewrichten verbinden twee botdelen. Tussen deze botdelen zit gewrichtsvloeistof en een schijf met kraakbeen. Het kraakbeen functioneert als schokdemper om de botten te beschermen en de gewrichtsvloeistof is als het ware de smeerolie. Gewrichtsbanden en een gewrichtskapsel zorgen ervoor dat alles bij elkaar gehouden wordt. Als een kat ouder wordt, kan het gebeuren dat er een verstoring ontstaat in de aanmaak van nieuw kraakbeen, waardoor het bestaande kraakbeen langzaam slijt maar niet meer vervangen wordt. De schokken worden als gevolg daarvan niet meer goed opgevangen, waardoor de botdelen te dicht bij elkaar kunnen komen. Vaak komt het niet tot een directe botsing tussen de botdelen, maar het gewricht wordt er wel minder stabiel van. Als natuurlijke reactie wordt er dan meer bot aangemaakt om te voorkomen dat de gewrichtsbanden beschadigen. Dit zorgt echter voor druk op verkeerde plekken, met als gevolg ontstekingen.

Wat zijn de symptomen van artrose bij katten?

Je zou denken dat katten die een probleem als artrose in de gewrichten ontwikkelen mank gaan lopen, maar dat is meer uitzondering dan regel. Dat maakt het wel extra lastig om te herkennen dat je kat last heeft van artrose. Waar je wel op kunt letten zijn gedragsveranderingen. Een kat met artrose wordt minder actief en kan niet meer zo goed springen als hij ooit kon. Het vertaalt zich er ook in dat de kat minder graag de trap beklimt en de krabpaal minder gaat gebruiken. In plaats daarvan zal hij vaker in zijn mand liggen. Hij gaat zijn vacht minder goed verzorgen en naast zijn kattenbak plassen. Ook gaat hij zich minder vriendelijk dragen, zowel naar mensen als naar andere katten toe.

Hoe wordt de diagnose artrose bij katten gesteld?

Omdat er vaak geen hele specifieke klachten ontstaan, is het stellen van de diagnose niet zo makkelijk. Wanneer de dierenarts de kat onderzoekt, veroorzaakt dat stress. Dat zorgt er dan weer voor dat er stoffen vrijkomen die acute pijn verminderen, waardoor de dierenarts niet goed kan inschatten waar in het lichaam de kat hinder ondervindt van eventuele artrose. Een röntgenfoto geeft helaas niet altijd uitsluitsel; het kan zo zijn dat er helemaal niets te zien is op de foto terwijl er wél sprake is van artrose. Wat je zelf kunt doen om het stellen van de diagnose te vergemakkelijken, is het gedrag van je kat thuis filmen. Zo kun je aan de dierenarts laten zien hoe je kat onder normale omstandigheden loopt en springt, en wat zijn verdere gedragingen zijn.

Hoe wordt artrose bij katten behandeld?

Hoe vaag de klachten bij artrose ook klinken, en hoe progressief de aandoening ook is, een kat met artrose kan wel degelijk een pijnvrij leven lijden met de juiste behandeling. Symptomen wegwuiven als ‘ouderdom’ is niet verstandig. Artrose kan niet genezen worden, maar met maatwerk kunnen de klachten wel verminderd worden. Zorgen dat de kat afvalt is één instrument om te gebruiken. Gewicht speelt vaak een rol bij de klachten. Veel katten zijn helaas toch te zwaar voor hun bouw, waardoor de gewrichten te veel belast worden. Dit versnelt het proces van artrose. Je kat laten afvallen is iets wat je onder begeleiding van je dierenarts moet doen. Valt je kat te snel af, dan loopt hij namelijk een groot risico op leververvetting. Het lastig om een kat die buiten komt te laten afvallen, want je weet niet wat ze buitenshuis nog eten. Wat je wel zelf kunt bijdragen, is het aanbieden van speciale voeding met veel vezels. Hiervan krijgt de kat een vol gevoel, en het verteren van vezels kost veel energie. Ook beweging is belangrijk. Niet alleen om af te vallen, maar ook de gewrichten soepel te houden. Om je kat tegemoet te komen kun je aanpassingen maken in de leefomgeving, waardoor hij makkelijker kan bewegen. Katten willen graag hoog zitten, maar wanneer springen niet meer zo goed gaat bieden trapjes, opstapjes en loopplanken vaak een uitkomst. Ook kun je bewegen aanmoedigen door op verschillende plekken eten en drinken neer te zetten, en deze plekken ook regelmatig te wisselen. Speeltjes en zelf spelen met je kat helpen ook om je kat meer in beweging te krijgen.

De dierenarts kan ook medicijnen voorschrijven die de ontstekingen in de gewrichten remmen. Dit werkt pijnstillend en heeft vaak vrij snel al effect. Dit is echter meer een manier om de behandeling mee te starten dan dat het een definitieve oplossing is. Fysiotherapie is ook een mogelijke aanvullende behandeling. Een dierenfysiotherapeut geeft je eenvoudige oefeningen die jij met je kat kunt uitvoeren. Deze zijn er doorgaans op gericht om het spelgedrag en jachtgedrag van de kat te stimuleren. Een laatste optie is opereren, maar dit biedt zelden een oplossing, omdat het kraakbeen al onherstelbaar is beschadigd. Toch kan een operatie in een enkel geval wel wat opleveren. De dierenarts kan hier een inschatting van maken.

Is een dierenverzekering handig?

Wanneer je kat last krijgt van artrose, zal je een of meerdere bezoeken aan de dierenarts moeten brengen. Uiteindelijk levert het je extra kosten op voor onderzoek en behandeling. Wil je deze kosten liever spreiden dan in één keer moeten ophoesten, dan kun je bij voorbaat al een dierenverzekering afsluiten. Je betaalt dan een maandelijkse premie en kunt de dierenartsrekeningen dan declareren bij de verzekeraar om (een deel van) het bedrag terug te ontvangen. Let wel op, want kosten die verbonden zijn aan klachten die al aanwezig waren op het moment dat de verzekering werd afgesloten, worden niet vergoed!

4,5 / 2 stemmen